Laddar

Jens skapelse bryter ny mark för Sveriges tatuerare

"Ett bevis på att det här är ett yrke och inget lallande", säger Jens Olsson.

delningar

Jens Olsson är inne på sitt 20:e år som tatuerare. Sedan 2006 driver han Black diamond tattoo i centrala Kalmar.

Under sitt yrkesverksamma liv har Olsson sett hur inställningen till både tatueringar och tatuerare har förändrats och blivit allt mer positiv.

– Det har faktiskt hänt en jäkla massa. Då var det ett speciellt folk som tatuerade sig på speciella ställen. Nu är det verkligen mer rumsrent. I dag finns det poliser med fulltatuerade armar, vilket jag tycker är kul. Samtidigt finns det fortfarande de som tycker det är för jävligt och att det bara är rövare och banditer som har tatueringar, säger Jens Olsson.

Med hjälp av Olsson, som är sekreterare i SRT (Sveriges registrerade tatuerare), tar nu yrkesgruppen ytterligare ett stort kliv mot bred, folklig acceptans. Sedan ett par veckor tillbaka kan nu tatuerare ta gesällbrev. Precis som för exemplevis bagare, målare och frisörer handhas utmärkelsen av Sveriges hantverksråd.

– Gesällbrevet behövs för branschens bästa. Man får ett bevis på att det här är ett yrke och inget lallande. Det är ett bevis på att man kan det man håller på med och att det har blivit mer legitimt, säger Olsson.

För att avlägga gesällprovet krävs minst 4 500 timmars dokumenterad utbildning eller erfarenhet i yrket. Provet består av en teoridel och en praktisk del som genomförs i Stockholm.

Tatuerare med minst sex års erfarenhet har även möjlighet att ta mästarbrev. Då krävs, förutom gesällbrev, att man genomfört en utbildning i företagsekonomi och att man av Sveriges hantverksråd anses som lämplig för utmärkelsen.

– Jag tror att varje seriös utövare är intresserad av att ta det här brevet, säger Olsson, som redan har mottagit sitt gesällbrev och i november även kommer tilldelas mästarbrevet.

– Vi åker upp till Blå hallen i stadshuset i Stockholm. Det kommer bli jäkligt skoj. Först i världen på både gesällbrev och mästarbrev – det kommer gå till historien, säger Olsson.

Hur känns det att ha varit en del av det här? – Det är stolthet. Det har varit en ära att få ha varit med och ta fram, speciellt när det var så erkända tatuerare som drog igång allt. Det är jäkligt roligt att vara en del av det, avslutar Olsson.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.