Johan om sin fantastiska prestation: "Otrolig känsla"

Johan tävlade för Kalmar RC under världsmästerskapet. - Foto: Privat

Trots att hans förberedelser var långt ifrån optimala gjorde Johan en fantastisk prestation i Ironman-VM.

delningar

Den 18 augusti sprang en Kalmar RC-medlem från Kalmar, Johan Christiansson, i mål på Ironman Kalmar på tiden 09:41. En tid som räckte för att ta sig hela vägen till Ironman World Championship Hawaii. En utmaning som är en av de tuffaste i triathlon-världen.

Johan som till vardags arbetar som ortoped på länssjukhuset i Kalmar var ödmjuk inför den stora utmaningen han hade framför sig.

– Jag hade inga som helst tankar på tidsmål. Jag har varit skadad lite innan så jag var väl egentligen inte i form för det här, förklarar Christiansson.

Tiden för loppet blev imponerande 11:07 på en bana som är oerhört tuff. Framförallt med en riktigt het avslutande löpning. Även om Johan tyckte att löpningen var väldigt tuff så stänger han inga dörrar för att genomföra det igen.

– Just nu känns det inte så. Men det kan ju ändras. Det var en ganska smärtsamt upplevelse. Men det var en fin och bra dag ända fram till jag började springa. Det var som att springa in i en stekpanna. Det brukar vara min starka gren men där tog jag slut, berättar Johan.

Även simningen var tuff för deltagarna. Under världsmästerskapet använder man sig av en så kallad masstart. Det innebär att alla 2500 deltagare startar samtidigt och det blir väldigt trångt för triathleterna.

– Jag försökte hålla mig långt ut i fältet för att slippa det värsta stöket. Så jag fick nog en lite längre simning än vad jag behövt. Men det var otroligt klart vatten. Man kunde se fiskar och även badmössor som sjönk ner som deltagare tappat. Det var en fantastisk känsla, säger Johan.

Framöver ska Johan tänka långsiktigt och bygga upp sin kropp. Något som han hade planerat att göra efter Ironman i Kalmar.

– Nu ska jag nog göra det som jag tänkt efter Kalmar. Jag ska ta några år och grundträna upp kroppen igen sen får jag ser vad jag gör framöver. Jag kanske kommer tillbaka hit vid 50 igen om jag har tur. Det kan bli någon swimruntävling med min fru också, avslutar Johan.

Johan tävlade för Kalmar RC i klassen 45-49 år. Från Kalmar RC tävlade även Anders Björlin, i klassen 50–54, och Lars Wärnberg i 65–69.

FAKTA

Johans tider på Ironman Worlds Championship:

Simning: 01:10:59

Cykling: 05:18:06

Löpning: 04:28:03

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar

I samarbete med annonsör

Folkhögskolan för nya möjligheter

Högalids Folkhögskola är för många elever ett startskott till högre utbildning och nya yrkesmöjligheter.