Laddar

Johan Persson (S): ”Finns anledning att bli orolig”

Donald Trump skrällde rejält och blev mot alla odds USA:s nya president. Nyheten tas emot med blandade reaktioner hos Kalmars lokala politiker.

delningar

Kommunalrådet Johan Persson (S) följde nattens valvaka. Han berättar att han blev förvånad och chockad när det stod klart att det blir Donald Trump som efterträder Barack Obama som USA:s nästa president.

– Att en sådan kandidat som uttalat sig sexistiskt om kvinnor och nedsättande om minoriteter vann känns nästan overkligt, säger han.

Samtidigt ser han Trumps vinst som en tydlig markering från de amerikanska väljarna.

– Den är ett bevis på att det politiska systemet i USA har rämnat. Väljarna har inte längre tilltro till samhällets institutioner, och det gäller främst de som bor på landsbygden. Många känner sig bortglömda och övergivna av samhället och politikerna, säger han.

Johan Persson ser med oro på Trump som president, och tror att det kan få återverkningar även i Kalmar och Kalmar län.

– Trump har talat om att riva handelsavtal och vi har många små exportberoende företag i Kalmar och i länet. I vår globaliserade värld påverkar även det som händer i USA oss i lilla Kalmar. Det finns anledning till oro, avslutar han.

Thoralf Alfsson (SD) tror däremot inte att Donald Trumps vinst kommer att få några återverkningar lokalt.

– Jag tror en del av det han sa om att riva handelsavtal och liknande var valpropaganda. Nu kommer han att omges av en administration och det blir nog en relativt balanserad politik han kommer att föra, säger han.

Thoralf Alfsson är inte förvånad över Trumps vinst.

– Som jag skrev i min blogg för några dagar sedan så trodde jag att om opinionsundersökningarna var hyfsat jämna så skulle han vinna. Jag tror nämligen det fanns en ”skämsfaktor” inför att uppge att man skulle rösta på Trump, ungefär som det finns för SD, säger Alfsson som politiskt hoppas att SD kan gå stärkta ur det här.

– Nu har vi haft både Brexit och Trump och det visar att vår linje om att flytta makten tillbaka till väljarna vinner gehör världen över.

Han ser också medierna i USA som medskyldiga till Trumps vinst.

– Medierna i USA har ju samstämmigt propagerat för Clinton. CNN kallas av många för Clinton News Network. Den massiva progagandan för Clinton har nog skrämt många från att våga uppge ens för familjemedlemmar ibland att de tänker rösta på Trump. Istället blir medierna överraskade nu, säger Thoralf Alfsson.

Oppositionsrådet Carl-Henrik Sölvinger (L) är dock liksom Johan Persson förvånad och besviken över att Trump vann.

– Jag hade hoppats på den andra kandidaten och eftersom prognoserna pekade åt Hillarys håll blev jag mycket förvånad att det blev som det blev, säger han.

Carl-Henrik Sölvinger är nu orolig för vad ett presidentskap under Trump kommer att innebära för exempelvis handel och öppenhet i världen. Samtidigt ser han Brexit och nu Trumps vinst som en tydlig signal.

– Och det är en signal som vi politiker nu måste ta på allvar, säger han.