Laddar

Jorik är en ”bus spotter”: ”Vissa tycker det är lite konstigt”

15-åriga Jorik Klaassen spenderar fritiden med att ta foton på Kalmars bussar och tåg.

1 person har regerat på denna nyheten

delningar

Jorik Klaassen intresse för tåg började redan när han var en liten pojke och växte upp i staden Eindhoven i Nederländerna.

– Vi bodde precis vid en järnväg under min uppväxt. Jag och min mamma brukade gå till stationen efter skolan för att kolla på tågen då jag var så fascinerad av dem, berättar Jorik.

Vad är det som är så fascinerande med dem? – Det är svårt att förklara eftersom intresset kommer från när jag var liten men jag tror att jag tyckte det var häftigt att de var så stora saker. Tågen kunde ha fyra till sex vagnar och såg coola ut.

På senare år har intresset vuxit till att även innefatta bussar eftersom det finns ett större utbud av dem i Kalmar. Han har stenkoll på varje tåg och buss som rulla in på Centralstationen och där en annan tycker att alla bussar ser exakt likadana ut så kan Jorik snabbt se skillnad på dem beroende på hur låga de är i fronten. Idag driver han Instagramkontot kalmarbuses där han lägger upp foton på bussarna och tågen i Kalmar.

– En dag för några år sedan bestämde jag mig för att testa att starta ett konto. Till en början var det inte någon som följde mig men sen dess har det blivit fler. Nu har jag fler följare än vad Kalmar Länstrafik har på Instagram, säger han och skrattar.

 

Följarna består av både vanliga personer och så kallade ”bus- och train spotters” från hela världen vars intresse, precis som Jorik, består i att hitta och ta kort på olika bussar och tåg.

– Jag brukar ta kort på bussarna från flera olika vinklar och skriva ganska långa texter med info om bussarnas detaljer och hållplatser så att andra spotters ska få veta lite om dem.

Har du en favoritbuss här i Kalmar? – Innan hade jag Nobina 9640 som favorit, det var en inhyrd volvobuss som tillslut blev omfärgad till blå så att det blev svårare att känna igen den. Men det var den jag ville fotografera mest. Nu har jag inte en buss som sticker ut från resten men favoritsorten är Scania Citywide som åker mycket på landsbygden.

 

Den dagen som Kalmar Länstrafik tillkännagav att man skulle ta fram nya bussar minns Jorik väl.

– Hela den veckan gick jag runt och visade för mina kompisar att KLT skulle göra nya bussar i rött och gult. Jag har en kompis i Finland som jobbar på fabriken där de tillverkar bussar och en dag såg jag en bild och tyckte att jag kände igen de nya bussarna. Jag fick bilden och hade sen också och bild på bussen när den åkte på vägen innan KLT ens hade presenterat hur de såg ut, berättar han.

Har alla chaufförer koll på vem du är här i Kalmar? – Vissa tittar konstigt på mig och undrar vem jag är men andra vinkar eller håller upp två fingrar i ett v-tecken. Vissa vill inte vara med på bild och är mest fokuserade på att bara köra sina bussar men de flesta är snälla och vänliga.

Hur reagerar folk när de får reda på ditt intresse? – En del tycker att det är lite konstigt men många tycker att det är roligt. Jag skulle säga att det är 50/50 mellan de som tycker det är konstigt och de som tycker det verkar intressant. I Sverige finns det många spotters i Jönköping och Göteborg då en har börjat med det och andra har hakat på. Jag har försökt få samma effekt här men inte lyckats med det, säger han och skrattar.

Jorik räknar med att hålla upp intresset i många år framöver. Det är inte något som tar allt för mycket tid då han utnyttjar tiden som han själv sitter på bussen mellan hemmet och skolan med att skriva alla inlägg.

– Ironiskt nog så tar jag rätt så lite bilder av linje 260 eftersom det är den jag själv åker, jag har fullt upp med att hinna med den, avslutar Jorik.