Laddar

Journalisterna bakom Mordpodden polisanmälda

"När jag hörde podden tappade jag fullständigt hakan", säger anmälaren till tidningen Barometern.

delningar

Mordpodden, producerad av de två tidigare Linnéstudenterna Amanda Karlsson och Linnéa Bohlin, har på mindre än två år blivit en av Sveriges mest populära poddar. Nu polisanmäls den av författaren Lars Ohlson för brott mot lagen om upphovsrätt, skriver tidningen Barometern.

– Jag tycker att de har gjort fel så det skriker om det. När jag hörde podden tappade jag fullständigt hakan. De har stulit hela berättargreppet och suttit och skrivit av massor ur boken, säger Lars Ohlson, som skrivit boken Kakelugnsmordet, till Barometern.

Anmälan rör ett podd-avsnitt från säsong fyra som heter Tandläkarmordet. Ohlson menar att journalisterna Karlsson och Bohlin har plagierat ett 80-tal stycken från hans bok.

”De säger inte med ett endaste ett ord att de använder sig av tryckta förlagor som redan varit publicerade inför sina avsnitt. I stället förmedlar de en bild av att de gör sina avsnitt i podcasten med material de själva tagit fram och reflekterat över”, skriver Ohlson i anmälan, enligt Barometern.

Att boken Kakelugnsmordet nämns i källhänvisningen i slutet av avsnittet är inte nog, enligt Ohlson.

– Den är så obetydlig och ligger alldeles i slutet av podden. Det räcker på intet sätt för att väga upp det plagiat de gjort sig skyldiga till. Många kan för övrigt ha slutat lyssna när källhänvisningen väl kommer, säger han till tidningen.

Linnéa Bohlin till Barometern: 

– Vi anser inte att vi har gjort de fel som Lars tycker att vi har gjort. Och har vi det tycker vi att en tingsrätt får avgöra det. Vi har hela tiden varit måna om att göra rätt för oss och om vi har gjort något fel vill vi hitta en lösning, säger Linnea Bohlin.

(Barometern) Vad händer nu i processen? – Jag har inte hand om det här personligen utan det är överlämnat till en advokatbyrå som kommer företräda oss, säger Bohlin.

Det polisanmälda podd-avsnittet har tagits bort och går inte längre att lyssna på.

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.