Laddar

Julias små underverk sprids från kalas till kalas

Det började som ett hobbyprojekt – nu har Julia Billmarks tårtor och cupcakes blivit så populära så hon får baka på beställning. "Det är roligt att experimentera sig fram" säger hon.

delningar

– Jag måste få utlopp för min kreativitet annars blir jag rastlös.

Det säger Julia Billmark, 19 år, som är tjejen bakom projektet ”Me and my cakes”. Vi möter Julia i hennes lägenhet på Malmen. Det är där, i det lilla köket, som experminentslustan får utlopp. Här testar hon olika tårtbottnar, fyllningar och dekorationstekniker.

Bara senaste helgen hade Julia fem beställningar att lämna ut till kunder – som oftast är kompisars föräldrar och släktingar. Men ryktet om skräddarsydda bakverk signerade Julia har spridits från kalas till kalas – och det börjar bli allt mer vanligt med beställningar även från andra fikasugna Kalmarbor.

Facebooksidan och Instagramkontot ”Me and my cakes” började som ett hobbyprojekt, men har förvandlas till en början till ett eget företag.

– Jag tror inte det finns så många i Kalmar som gör det jag gör. Det är ju mycket specialbakverk jag gör som inte går att beställa på bagerierna. De som beställer får bestämma själva vilka ingredienser de vill ha i och sen testar jag mig fram, säger hon.

Smaken är bekant som baken, men också vilka bakningsingredienser människor tål varierar.

Specialtårtor för glutenallergiker och laktosintoleranta har blivit lite av Julias ”trademark”. Det har blivit fel många gånger – men då får man justera i receptet och testa igen, säger hon.

– Min mormor är glutenallergiker så jag testar lite recept på henne. Nu har jag lyckats hitta ett jättebra recept på glutenfria tårtbottnar. Att byta ut laktosen är inte särskilt svårt med alla laktosfria produkter som finns idag.

Trots passionen för sötsaker och tårthantverket var det inte hantverksprogrammet som Julia tog studenten från för ett år sedan – utan estetprogrammet med medieinriktning.

Just nu jobbar hon för sina föräldrar – det kända bokparet Billmark som gjort succé med sina böcker om hälsa, mindfulness och osund stress – men i höst ska hon pröva sina egna vingar och har sökt in till en yrkesförberedande basår där hon hoppas få en lärlingsplats på ett bageri.

– Det hade ju varit lättare om jag gått konditorprogrammet från början på gymnasiet, men jag tror min medieutbildning hjälper mig i marknadsföringen och att kunna jobba med bilder i exempelvis Photoshop, säger hon.

Målet och drömmen är förstås att starta ett eget kafé att sätta sin egen prägel på. Det ska vara pastellfärger i inredningen, lite gulligt och gärna lite äldre möbler, säger hon. Och självklart 100 procent hembakt.

– Jag har alltid älskat att baka, enda sen jag var liten. När jag var mindre gav jag mig ofta på mer än vad jag klarade av, men man ska inte vara rädd att försöka, säger Julia.

Vill du baka Julias apelsin-choklad cupcakes? Hela receptet finns i faktarutan.

 

JULIAS APELSIN-CHOKLAD CUPCAKES (12 st)

MUFFINS 3 ägg 2,5 dl socker 1 tsk vaniljsocker 50 g smör 1 dl gräddfil 1 msk kallt kaffe 3,5 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 4 msk kakao 1 nypa st 100 g mörk choklad

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, socker och vaniljsocker riktigt pösigt. Smält smöret, häll i gräddfilen och vattnet och blanda sedan ner i äggsmeten. Blanda alla torra ingredienser i en skål och vänd försiktigt ner i äggsmeten. Hacka chokladen och smält, ha sedan ner den i smeten. Fyll 2/3 av formarna och grädda i mitten av ugnen ca 15-20 min.

APELSINCHOKLADFLUFF

3 dl grädde 180g apelsinchoklad (valfri)

Värm upp grädden (får absolut inte koka) och ha ner chokladen. Låt chokladen smälta i den varma grädden. Ställ i kylen för att svalna ca 5 timmar, men helst över natten. Vispa sedan upp chokladgrädden som vanlig grädde. Ställ i kylen tills den ska spritsas.

KANDERAT APELSINSKAL

1 apelsin (stor) 1,5 + 0,5 dl socker 1,5 dl vatten 0,5 tsk pressad citron

Tvätta apelsinen noga, dela i fyra klyftor och skär bort det mesta av fruktköttet. Sjud skalen i en kastrull med vatten 20 min. Skrapa försiktigt bort det vita med en vass sked, skär sedan apelsinskalet i långa strimlor. Koka upp 1,5 dl socker och 1 dl vatten i en kastrull, lägg ner strimlorna och sjud på svag värme i 20 min. Blanda 0,5 dl socker och 0,5 tsk citronsaft i en plastpåse. Ta upp skalen ur sockerlagen och lägg dem i påsen. Skaka om ordentligt. Töm påsens innerhåll på ett bakplåtspapper, sätt in i ugnen på 100° och låt torka ca 20 minuter. Låt sedan skalen svalna.

När muffinsarna svalnat, toppa med apelsinchoklad fluffet och dekorera sist med de kanderade apelsinskalen.