Laddar

KLART: Arenaköpet klubbat i kommunfullmäktige

(UPPDATERAD 14:55) Majoriteten fick precis som väntat igenom sitt förslag om övertagandet av Guldfågeln Arena.

delningar

– Det här är en bra lösning för skattebetalarna, vi kvittar en kostnad mot en annan så det kommer inte att påverka dem alls. Jag har sett diskussionerna (på sociala medier) de senaste dagarna och har bett alla att vänta in helheten innan de säger någonting, sa kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S) då.

Vid kommunfullmäktigesammanträdet på måndagen fattades beslutet att kommunen köper arenan av Kalmar FF för 244,5 miljoner kronor.

I samband med det upphör kommunens föreningsbidrag och grönytebidrag om totalt 6,75 miljoner kronor samt borgen till Kalmar FF Fastigheter AB.

I och med försäljningen av arenan väntas Kalmar FF göra en förlust, och därmed får föreningen två års förenings- och grönytebidrag i en engångssumma om 13,5 miljoner kronor under 2017.

Under den första hyresperioden, som är på två år, ska Kalmar FF betala en summa om 425 000 kronor om året till kommunen.

Carl-Henrik Sölvinger (L) yrkade på avslag för förslaget i sin helhet.

– Sammantaget är det för stora risker med elitfotboll för en kommun att hålla på med. Vi vet om de demokratiska utmaningar som väntar och behöver fokusera på det som är viktigt. Därför tycker vi att det är fel att förvärva Guldfågeln Arena. Det mest ansvarsfulla hade varit att låta Kalmar FF ta den ekonomiska smällen, sa han i talarstolen.

Christina Fosnes (M) var inte emot ett kommunalt övertagande av arenan – men ville se en annan lösning än majoritetens.

– Det är inget alternativ att säga nej och låta Kalmar FF gå upp i rök. Vi säger ja till ett övertagande av lån, men det är viktigt för oss moderater att det finns flera alternativ och lösningar på hur man kan lösa situationen. Vi menar på att vi behöver titta på hyresköpsavtal, precis som man kan ha leasing-avtal med bilar och maskiner. Vårt förslag är att utreda om ett sådant avtal kan tecknas med KFF på längre sikt – mer än två år.

Johan Persson (S):

– Med det här förslaget får kommunen rådighet över arenan, vilket gör att den kan användas till mycket mer än bara Kalmar FF. För några år sedan låg Kalmar AIK över Kalmar FF och hade då förtur på Fredriksskans. Vi är angelägna att ha arenor för våra lag som lyckas. Det är likadant med simhallen och för FBC Kalmarsund i innebandyn. Precis som vi bygger för att ishockeyn ska kunna gå uppåt i seriesystemet när vi bygger en ny ishall.

Kalmar FF kommer fortsatt ha inre driftansvar, samt intäkter från externa hyresgäster, loungen och arenanamnet.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.