Laddar

Borgholm blir årets Ölandsby

Årets Ölandsby blir återigen ingen by, utan en stad – Borgholm. Borgholm prisas för sin framåtanda och rika kultur- och föreningsliv. "Jätteroligt" säger Ilko Corkovic (S), kommunalråd.

delningar

Under 2016 får Borgholmsborna två anledningar att fira: Man firar 200-årsjubileum som stad och blev på fredagen dessutom utnämnda till årets Ölandsby.

– Ett av kriterierna till att bli Årets Ölandsby är att man visar på sammanhållning och framåtanda. Det tycker juryn att Borgholm har gjort, dessutom har vi 200-årsjubileet som man nu kraftsamlar tillsammans inför, säger Pia Axelsson, verksamhetsansvarig för Ölands skördefest.

I motiveringen (se faktaruta) har juryn även tagit fasta på Borgholms rika föreningsliv, en uppskattad och välbesökt fackhandel och ett kulturliv med både nationella, internationella och lokala inslag.

Årets Ölandsby utses av en jury bestående av Sven-Göte Liedheim från Årets ölänning, Leo Eriksson, stadsarkitekt i Borgholms kommun, Åsa Evebrand, länsstyrelsen, Kenth Jönsson från Ölandsbladet och Ölandsprofilen Kicki Lundh.

Återigen blir en större ort, eller stad årets Ölandsby. Varför? I kriterierna står det att Årets ölandby kan vara både en by, en socken eller en ort. I Borgholm så tycker man att samarbetet gått så mycket framåt, och vill därför välja dem, säger Pia Axelsson.

Borgholms kommunalråd Ilko Corkovic (S): – Det är jätteroligt. Ens hjärta klappar för hela kommunen men det här är riktigt roligt att vi blev utsedda.

Vad ligger bakom att ni blivit årets Ölandsby tror du?  Nu är jag förvisso partisk, men det känns att vi har hittat ett positivt klimat inom politiken, delaktigheten och inflytandet har blivit större. Kommunala investeringar i exempelvis nya vedkajen gör att företagarna hakar på. Med avstamp i planeringen av 200-årsjubileumet har vi samarbetat mycket, och vi pratar mycket om stolthet, att vi ska vara stolta över vår kommun och stad och försöka göra den till en stad som lever året runt.

Utnämningen innebär att Borgholm står värd för invigningen av både vårfesten Öland Spirar i vår och Ölands Skördefest nästa år.

Under fredagen firades beskedet på Borgholms torg av handlare, företrädare från Lions och barn från Slottsskolan och Montissoriskolan i Borgholm.

Årets Ölandsby/socken genom åren

1999 Hulterstad 2000 Ryd 2001 Södvik 2002 Kastlösa 2003 Runsten 2004 Byxelkrok 2005 Stora Frö 2007 Segerstad 2008 Föra 2009 Gärdslösa 2010 Södra Möckleby 2011 Köpingsvik 2012 Gårdby 2013 Stora Rör 2014 Färjestaden 2015  Borgholm

Hela Motiveringen: ”Borgholm är så mycket mer än en intagande småstadsidyll på en sägenom- spunnen ö. Få platser kan uppvisa en sådan omväxling som vår stad. Några Prinsesspromenadsteg från Landtorget når Du den bördiga jordbruksmar- ken, det karga Alvaret, det vakande Slottet med sin skog och prunkande Solliden strax därpå. Följer Du den väl gestaltade Storgatan västerut är Du vips i den livliga hamnen med återuppstånden Vedkaj väntande på att nästa kryssningsfartyg ska lägga till vid Sjötorget. Borgholm kan fortfarande erbju- da både kall- och varmbadhus och Strand. Förbi Stenmarks fötter norrut når Du havet och allt det härliga längs kusten ända upp till Lundegård.

Ett brett utbud av independent fackhandel året runt till glädje för permanent och deltidsboende är stadens främsta konkurrensmedel. Var annars blir Du så omtänksamt bemött och väl ihågkommen som i en Borgholmsbutik.

Borgholm är en kulinarisk stad med erövrade utmärkelser som väcker fast- landets både avund och nyfikenhet. Borgholms Kungsgård ser till att ölän- ningar får Ölandsmjölk med smak av rent Slottsalvar.

Till Borgholms redan rika kulturliv toppad med såväl egen som Metropoli- tanopera kan numera läggas Svenska Akademiens val att förlägga sitt som- marviste hit.

Föreningarna som frambringar årliga klassiker som Borgholmsbridgen, Julmarknaden Victorialoppet och Torpvandringen arbetar målmedvetet och med små åthävor.

Inför sitt egen 200 årsdag har staden uppvisat den sammanhållning och framåtanda som är huvudkriteriet i utmärkelsen Årets Ölandsby. Borgholm framstår därför som en värdig vinnare år 2015-2016!”

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.