Laddar

Bovieran får året stadsbyggnadspris: ”Otroligt hedersamt”

"En byggnad som Kalmarborna tagit till sitt hjärta..." lyder motiveringen. Nu är det klart – här är bygget som kammar hem årets stadsbyggnadspris.

delningar

Årets stadsbyggnadspris tilldelades i dag det nybyggda seniorboendet Bovieran i Funkabo.

En väl och konsekvent utförd idé som blivit en oas för en stor grupp Kalmarbor. En byggnad som förenar teknik energieffektivitet, tillgänglighet i kombination med en spännande grön oas med intryck från olika miljöer”, lyder motiveringen.

– Fantastiskt roligt, och otroligt hedersamt. Jag är särskilt glad att det kommunen inte bara tagit fasta på arkitekturen utan de mjuka värdena, säger Sören Runsteen, vd för Göteborgsbaserade företaget Bovieran som var på plats under prisutdelningen i stadsparken på onsdagen.

– Ensamhet är vår tids stora folksjukdom bland äldre, trädgården fångar upp både de spontana mötena och planerade aktiviteter som boule och stavgång.

Bovieran var klar för inflyttning i december förra året, och byggnaden har rönt intresse även bland de som inte bor i de 48 lägenheterna, främst på grund av den medelhavsinspirerade inomhusträdgården. I prismotiveringen beskrivs det som en byggnad som ”Kalmarborna tagit till sitt hjärta”.

Bovieran får ju pris för att det är en omtyckt byggnad bland Kalmarborna. Varför tror du Bovieran inte väckt kritik, likt andra udda byggnader i Kalmar har gjort, till exempel konstmuseet? – Man har laddat byggnaden med synliga mervärden. Man skapar en god livskvalité för äldre som syns, säger Sören Runsteen.

Men det fanns fler nominerade till 2015 års stadsbyggnadspris, och i år har det varit särskilt svårt att utse en vinnare, säger Mattias Adolfsson, ordförande samhällsbyggnadsnämnden, som tar beslut om vinnaren efter förslag från stadsarkitekten Björn Strimfors.

– Det har varit väldigt många bra objekt i år, och det har också blivit mer och mer prestige i att få priset. Men det är en väldigt spännande vinnare, säger han.

Kanske kan man ana en tanke bakom valet av pristagare. Företaget Bovieran har visat intresse att bygga ännu ett seniorboende i Kalmar. Företaget har lämnat in en ansökan om markreservation i Rinkabyholm  – och kommuntjänstemännen har knappt kunnat dölja sin entusiasm.

– Vi ser att det finns en större efterfrågan på seniorboenden i de större städerna. För vår del vill vi sparka i gång bygget omgående, men det tar tid med detaljplaner och annat. Jag skulle gissa på att vi kanske kan sätta i gång om ett par tre år, säger Sören Runsteen, vd på Bovieran.

Kalmar kommuns stadsbyggnadspris

Delades ut första gången 1993. Efter en paus på drygt femton år har priset återigen delats ut varje år sedan 2011.

Bland tidigare pristagare finns bland annat Kalmar domkyrkaBerga strandpark och Guldfågeln Arena.

Vinnaren i år får ta emot en plakett som är specialdesignad av Kalmardesignern Jangir Madaddi.

Nominerade i år var även Hossmo gård, Kvarteret Valnötsträdet i gamla Söderportsskolan och Frälsningsarméns hus på Fabriksgatan som förra året gjordes om till lägenheter.

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.