Laddar

Löfven presenterade miljardsatsning i Kalmar

"Det här kan vi göra eftersom Sveriges ekonomi är stark", meddelade statsministern.

delningar

Under onsdagen besökte statsministern Stefan Löfven och socialministern Annika Strandhäll Kalmar och Öland. På en presskonferens på Länssjukhuset i Kalmar presenterade de en nationell miljardsatsning på cancervården för den kommande mandatperioden.

– Det är få saker som skrämmer så mycket som ett cancerbesked. Om jag själv skulle få det eller någon när och kär skulle få en elakartad cancersjukdom är då frågan – är detta en dödsdom eller går det att bota, säger Stefan Löfven.

Målet med satsningen är att korta väntetiderna och fortsätta finansiera de sex regionala cancercentrum som i dag finns i landet. Pengarna ska också förbättra barncancervården, göra det möjligt att i flera fall upptäcka hudcancer i ett tidigt stadium och förbättra primärvårdens kompetens.

– Vi kan naturligtvis inte utrota cancern men vi måste dels arbeta mer förebyggande och också ge de människor som får cancerbeskedet en sjukvård i absolut världsklass och utan att det tar en enda dag mer än nödvändigt av väntan, säger Löfven.

Satsningen beräknas kosta 500 miljoner kronor per år och är enligt statsministern möjlig tack vare Sveriges starka ekonomi.

– Det här kan vi göra eftersom Sveriges ekonomi är stark och vi har fått ordning på statens finanser, säger Löfven.

Sedan tidigare har regeringen presenterat satsningar på ambulanssjukvården och att sjuksköterskor ska få läsa till specialister med hjälp av studielön.

 

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.