Laddar

Kalmartjejen med det stora eldintresset

Under lördagskvällen var det urpremiär för eldföreställningen "Dante det brinner". Mitt i eldhavet fanns Kalmartjejen Lisen Hertzman. "Det är få saker som slår den mäktiga känslan att få dansa med två eldklot snurrandes omkring sig", säger hon.

delningar

23-årige Lisen Hertzman har många strängar på sin lyra. Hon är gycklare, eldartist och skådespelare. En mångsysslare helt enkelt. Hon är ursprungligen från Kalmar, men bor i dag i Linköping. Under lördagskvällen hade hon urpremiär för föreställningen ”Dante det brinner” Bastionen i Kalmar, som är en del av festivalen Ljus på kultur i Kalmar och på Öland.

– Det kommer att bli en härlig föreställning med eld, humor och spänning. Vi har en historia som vi berättar genom elden och vi dansar med elden. Föreställningen är nyskapande eldkonst. Det är få eldshower som har storytelling, säger Lisen inför föreställningen.

Och vad är det som är grejen med att vara eldkonstnär? – Det är få saker som slår den mäktiga känslan att få dansa med två eldklot snurrandes omkring sig. Det är en mäktig känsla, säger hon.

Tillsammans med fem andra ur eldrgruppen Lield (bildades under utbildningen i Linköping) och gycklargruppen Sodom & Gomorron, kommer Lisen Hertzman att förtrolla publiken.

– Vårt mål är att lyfta eldkonsten till nya höjder. Där det är mer än bara trick och konster utan viljan att berätta som styr. Jag hoppas att vi kan överraska publiken. De kommer att bjudas på elddans med clowner, unik eldblåsning och elddans.

Föreställningen ”Dante det brinner” spelas även upp under söndagskvällen, även det på Bastionen.

I framtiden vill Lisen Hertzman försörja sig som eldkonstnär och skådespelare på heltid.

– Det är min dröm. Att få sätta upp häftiga föreställningar och projekt. Att få skapa på heltid vore en dröm, säger Lisen Hertzman.

Under lördagskvällen besökte 24Kalmar föreställningen – ensemblen verkligen fångade publikens uppmärksamhet i Kalmarmörkret. Det fanns en interaktion med publiken och barnen som var på plats följde dramat med spänning.