Laddar

Kalmar Animal Save manifesterade utanför slakteri

Under måndagsförmiddagen manifesterade djurrättsorganisationen Kalmar Animal Save utanför KLS Ugglarps. "Det är så mycket våld och lidande innanför de där väggarna".

delningar

Cirka tio-tolv personer från den nystartade djurrättsorganisationen Kalmar Animal Save begav sig kring 10-tiden under måndagen till KLS Ugglarps där de arrangerade en fredlig manifestation för djurens rättigheter.

– Vi hade plakat med oss där det stod allt från ”ett sista farväl” till bilder på hundar och grisar, plakat som talar för djurens skull. Vi hade även en skylt där det stod ”tuta för djuren” och det var många som tutade, vi fick mycket uppmärksamhet, berättar Catherine Rindstig i Kalmar Animal Save.

När organisationens första aktion någonsin skulle arrangeras var KLS Ugglarps ett självklart val gällande plats.

– Det är en väldigt stor anläggning och de slaktar 10 000 djur varje vecka, varav 9 000 är grisar, sen även nötboskap, får och lamm. Det är så mycket våld och lidande innanför väggarna, det vill vi uppmärksamma, säger Catherine.

– Jag tror att de flesta tycker om djur, man kanske inte vill veta vad som händer bakom slakteriets väggar. Vissa väljer att blunda för sanningen, så vi vill öka medvetandet hos folk, att man tar ansvar för det man stoppar i munnen, fortsätter hon.

Manifestationen var först placerad i rondellen vid nöjeskrogen Sandra och AniCura djursjukhus där djurtransporterna brukar komma in, men Catherine och de andra i manifestationen märkte snabbt att något inte stämde.

– Det kom inga transporter, så vi gick bort till den bakre ingången vid macken Ingo längre bort, och när vi väl var där kom lastbilarna borta vid de ordinarie ingångarna där vi befann oss tidigare, säger Catherine.

– Vi delade då på oss men djurtransporterna som vi till slut kom i närheten av hade nedfällda luckor och släpptes in direkt. Det var tydligt att de inte ville att vi skulle se djuren, fortsätter hon.

Catherine har under dagen varit i kontakt med företagets vd Jonas Tunestål som förnekade att det fanns någon sorts taktik för att motverka manifestationen.

– Vi ska få komma och göra ett studiebesök i alla fall, det är väldigt positivt. Det känns bra att vi kan få lite insyn i hur det går till innanför väggarna, säger Catherine.

Kalmar Animal Save kommer i fortsättningen försöka arrangera liknande manifestationer en gång i månaden, och andra stora aktörer inom slakt och köttkonsumtion kan bli aktuella framöver.

– Det finns bland annat en väldigt stor kycklinganläggning i Mörbylånga där de hängs upp-och-ner levande, samlas in av maskiner och hanteras inte alltid av så djurvana personer, säger Catherine.

– Det är många aspekter där också som vi är emot. Allt handlar bara om produktion och konsumtion, från födsel till slakt. Vi måste dra ner på köttkonsumtionen, för djurens, hälsans och miljöns skull, avslutar hon.

Sponsrat inlägg

Mobilen tar plats i vår vardag

I dagens samhälle reagerar vi nästan mer på om någon inte pillar på sin mobil, än om man är upptagen med den.