Laddar

Kalmar får Smålands största hälsoträdgård

En trädgård särskilt anpassad för rehabilitering och personer med funktionsnedsättning. Så kallad grön rehab, det är grunden för en hälsoträdgård som ska byggas på Skälby i Kalmar. Första maj påbörjas bygget, men 24Kalmar har redan bilder på hur Smålands största hälsoträdgård ska se ut.

delningar

– Grundtanken är att hälsoträdgården ska erbjuda grön rehab, vilket innebär att man arbetar med naturen som redskap för rehabilitering, säger projektledare Nicholas Murigu.

Hälsoträdgården kommer byggas vid Skälby i Kalmar och ska vara redo att öppnas när det här året är slut. Projekt drivs av Studiefrämjandet med pengar från Allmänna Arvsfonden, och trädgårdens design är skapad av trädgårdsmästare Elin Rolander. Hon visar upp gröna och detaljrika ritningar för 24Kalmar.

– Att få rita en sån här trädgård är väldigt speciellt, för det finns inte så många trädgårdar i Sverige som är anpassade för både psykiskt, fysiskt och kognitivt funktionsnedsatta personer, säger Elin Rolander, som även är utbildad inom just arbetsterapi och rehabilitering.

Hälsoträdgården beskrivs som en trädgård byggd med fokus på hög tillgänglighet för människor med någon form av funktionsnedsättning, och som även ska kunna erbjuda rehabiliterande daglig verksamhet för personer som lider av t.ex. depression eller stress. Samtidigt ska det också vara en lärorik miljö för skolelever och allmänheten.

Trädgården kommer att bestå av flera ytor med olika syften. Bland annat ett köksrum där ätbara växter ska odlas. Även ett sinnesrum som fokuserar på dofter och känsel, med växter som doftar och känns speciella när man tar på dem. Ett grönt och lummigt rekreationsrum för den stressade, och ett naturrum där besökare kan lära sig om insekter och småkryp.

– Tanken är att vi ska ha samarbete med flera olika föreningar som vill vara i trädgården. Även skolor ska kunna komma hit, och allmänheten är självklart också välkomna. Sedan kommer kanske jag själv också hålla en del aktiviteter i trädgården, säger Elin Rolander.

I maj tas första spadtaget och när året är slut så ska hälsoträdgården vara redo för sina första besökare.

En hälsoträdgård är en trädgård med hög tillgänglighet för människor med någon form av funktionsnedsättning. Och kan också ge rum för rehabiliterande verksamhet, för personer som lider av t.ex. depression eller stress.

Hälsoträdgården i Kalmar kommer ligga i anslutning till Skälby gård. Första spadtaget tas i maj och vid årsskiftet 2015-2016 ska den vara klar.

Kostnaden ligger runt tre miljoner kronor, och projektet finansieras av Studiefrämjandet och Allmänna Arvsfonden. Kalmar kommun har bidragit med marken för trädgården.

Trädgården ska vara 1600 kvadratmeter stor och blir därmed Smålands största hälsoträdgård.