Kalmar får tre historiska elitåkare: "Första gången någonsin"

De unga tjejerna kommer att tävla i Elitserien.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Den ideella föreningen Kalmar Konståkningsklubb växer så det knakar. Både i antal åkare och tränare men också när det kommer till bredd.

– Vi jobbar för att verksamheten ska bli tillgänglig för så många som möjligt och att tävlingsåkarna ska få möjlighet att utvecklas i sin sport, säger Eva Sander, klubbchef i Kalmar Konståkningsklubb.

I dagsläget har klubben drygt 320 aktiva medlemmar. Där finns allt från nybörjare i skridskoskolan till tävlingsåkare som åker i A-serien (steget under Elitserien). Till höstterminen 2019 har tre åkare blivit uttagna till Elitserien i ungdom 13.

– Det är första gången någonsin som klubben har åkare i Elitserien, säger Sander.

24Kalmar träffade de tre tjejerna som nu ska få tävla i Elitserien. Det är Tuva Krusälv, Milana Osmanova och Elvira Skobes. Trion tränar sex gånger i veckan.

– Det är roligt. Vi tränar ju sex gånger i veckan men det är väldigt olika pass. Det kan vara fysträning till träning på golvet när vi hoppar och så. Sedan tränar vi dans, då är det balett, säger Milana Osmanova.

När ni tränar i en gymnastiksal, vad gör ni då?

– Vi kallar det "off ice". Då gör man typ samma saker på marken som man annars gör på isen fast man glider inte fram. Det kan också vara hinderbanor och kondition, säger Tuva Krusälv.

Under sommaren är ishallen i Kalmar stängd. Då passar ungdomarna på att åka på läger. Det göra dem både runt om i Sverige men också utomlands. Viktiga aktiviteter då de roligaste passen är på is. Men det absolut roligaste är tävlingarna.

– Det är alltid nervöst, men det är kanske det som är det roligaste. Alla vi jobbar med en mental coach för nervositet och sådant.

Varje termin brukar det bli omkring tre tävlingar för tjejerna. Det är då det gäller att prestera.

– För att bli elitåkare så måste man klara ett visst krav på poäng. Så man måste försöka göra sitt bästa på alla tävlingar, man får ju lite press på sig, förklarar Milana.

Den första tävlingen under hösten blir i Luleå. Sedan kommer det att bli tävlingar även i Solna och i Karlskrona.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar