Kalmar fick topplacering – hyllas som eventstad

Med bland annat Ironman som topp-event så hyllas man av den ansedda tidningen. - Foto: Magnus Jansson

Kalmar fanns med på topp tre när Sport & Affärer släppte sin kommunranking.

delningar

Det var under ett seminarium vid namn Professionell idrott som tidningen Sport & Affärer under måndagen presenterade årets kommunranking. Kalmar fanns med i en kategori, årets eventstad.

För att placera sig bra på listan krävs att kommunen har en tydlig evenemangsstrategi för idrottsevent. Men också att idrottsrelaterade möten får de ekonomiska resurser och personella kompetenser som krävs för att kunna genomföra strategin.

Annars ser man också bland annat hur tillgången till bra inom-och utomhusarenor är. Samt dess infrastruktur för större event.

På listan placerade sig Kalmar som tre bakom Östersund och Göteborg som tillsammans med Stockholm fick en första plats. Kalmars lovord och motivering löd enligt följande.

"Kalmar har utvecklat en bra eventstrategi med mätbara målsättningar där idrottsevent utgör en viktig del av besöksnäringen. Genomför sin strategi genom ett stärkt samarbete mellan kommunen, näringslivet och idrottsrörelsen. Har omorganiserat och effektiviserat kommunens hantering av de processer som arbetar med event.

Har bra genomförandeorganisation och mäter relativt regelbundet eventens ekonomiska och andra samhällseffekter, inkluderande ROI krav på eventen (Return on Investment av de skattepengar som investeras). Fokuserar mycket på event inom simning, cykel och motionslopp, inkluderande toppeventet Kalmar Ironman, men också på SM tävlingar i Beach Volley och Beach Soccer.

Kalmar Ironman har 2 700 deltagare med ett besöksantal på ca 100 000 personer under eventet som skapar en turistekonomisk omsättning på 40 mkr. Dessutom skapar andra motionsevent ca 10 000 starter. Använder citykärnan för att öka eventens exponering".

För en fullständig lista kan man besöka Sport&Affärers hemsida.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar

I samarbete med annonsör

Folkhögskolan för nya möjligheter

Högalids Folkhögskola är för många elever ett startskott till högre utbildning och nya yrkesmöjligheter.