Laddar

Kalmar Musteri: ”Folk åker långt för att musta”

Ölands skördefest är i full sving och några som verkligen utnyttjar höstens godsaker är Kalmar Musteri.

delningar

Kalmar Musteri går in på sin fjärde säsong med att tillverka must från äpplen som kunderna kommer med. Det var Daniel Andersson som fick idén till att starta musteriet och berättade om det för sin kollega Kim Johansson som genast hoppade på det.

– Som alla bra idéer så är den såklart snodd. Jag och min fru var på ett musteri där ägaren var överarbetad, trött och hade väldigt mycket äpplen i lager. När jag berättade för Kim gick han gång rejält på idén och bestämde sig för att ta hem en maskin, säger Daniel.

Det första året innebar många sena kvällar för att få allt att gå ihop.

– Som längst tror jag att vi stod till tre på natten. Andra året jobbade Kim nästan 24 timmar om dygnet med detta för att få det att gå ihop. Nu är det lite lugnare då vi har bättre maskiner, vilket våra familjer är glada över.

Processen går till så att de som vill lämnar in sin frukt från trädgården till Musteriet i Kalmar. Där tvättas den innan det är dags för frukten att krossas och pressas. Spillet som blir över efter att saften pressats ur lämnar de till biogasanläggningar.

– För att musten ska hålla i upp till ett år pastöriserar vi den innan den förpackas. I år är det ett ganska dåligt äppelår men vi räknar ändå med att musta cirka 60 ton äpplen under september och oktober. Förra året var det ett rekordår och då blev det sammanlagt 140 ton, säger Daniel.

Efter att musten är gjord får kunden ett sms om att den är klar och kan hämtas ut. Den dryck som kunderna inte vill köpa säljer musteriet istället på marknader och hos gårdsbutiker. Och det är inte bara Kalmarbor som kommer med frukt utan även lite mer långväga gäster.

– Vi hade ett par som kom hela vägen från Landskrona med ett släp fullt med äpplen. Annars är det inte ovanligt med kunder från Växjö, Oskarshamn och Borgholm. Det är mycket större upptagningsområde än vad vi hade räknat med när vi startade, folk åker långt för att musta.

Äppeltillgången från år till år kan såklart vara en stor utmaning för musteriet men annars är det en väldigt smidig produkt man har valt att rikta in sig på.

– Utmaningen är snarar att hinna med att musta allt. Trots att vi håller på med livsmedel så har kommunen varit väldigt tillmötesgående och smidiga, de har mest bett oss att använda vårt sunda förnuft. Det finns väldigt få faror med den här hanteringen och det krävs mycket för att misslyckas. Det värsta skulle vara om musten jäser men det märker kunderna snabbt och oftast är det inte så farligt. Än så länge har vi inte varit med om det heller, säger Daniel.

Förutom att tillverka must av äpplen så kan kunderna även lämna in päron vilket har blivit väldigt populärt.

– Äppelmust är mer av en måltidsdryck men päronmusten blir väldigt söt så vi brukar rekommendera att man har den till att göra isglass eller har den till efterrätten. I år har det varit väldigt mycket päron och vi mustar nästan 50 procent päron och 50 procent äpplen.

Just nu ligger fokus på att tillverka must men det finns en vilja att utveckla det ytterligare.

– Vi funderar på om man kan tappa den på flaska och få den kolsyrad. Vi har även en kontakt med ett bryggeri som vill göra grejer med honung, som vi också tillverkar, och äppelmust. Vi kommer definitivt inte att göra något här hos oss med alkolhol, det är för vedervärdigt med lagar och regler, säger Daniel och fortsätter:

– Det finns även i tankarna att kunna erbjuda saker som äppelmos och sylt men det tar mer tid och pengar att tillverka. Det krävs rationalitet för att en burk äppelmos inte ska kosta 80 spänn. Överlag tycker jag att folk borde bli bättre på att ta tillvara på sin frukt genom att tänka lite mer utanför lådan. Det finns massvis med saker man kan göra som till exempel att torka den eller göra glass.

Hur är det att ha företaget i Kalmar? – Livsmedelsfolket på kommunen ska ha en stor eloge för att de är så trevliga och tillmötesgående. Den största nackdelen är att vi har en alldeles för liten lokal och det finns inte mycket annat att välja på om man inte har mängder med pengar att lägga i hyra. Annars har vi haft en ganska lätt resa här och fått ett fint mottagande av alla glada kunder, avslutar Daniel Andersson.

Veckans företag Vet du något företag som du tycker att vi borde uppmärksamma? Tipsa oss genom att mejla redaktionen@24kalmar.se eller skriv till oss på Facebook.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.