I samarbete med annonsör

Kalmar Öland Airport går i bräschen för miljön

Flygplatsen satsar på att ligga i framkant på miljösidan. Så kan du som resenär göra smarta val i ditt flygresande.

3 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Idag är Kalmar Öland Airport fossilfria på marken, i den egna verksamheten. Tunga fordon har blivit miljöanpassade, uppvärmningen görs med fjärrvärme och dräneringsvattnet renas i Kalmar Dämme. Samtidigt pågår ett ständigt arbete för att utveckla resandet och göra det i linje med de nya miljökrav som ställs på flygbranschen.

Flygplatsen jobbar aktivt med att hitta smarta samarbeten med andra aktörer, vilket bland annat har resulterat i Törneby Solpark, där Kalmar Energi kan producera solenergi inne på Kalmar Öland Airports område.

 – Vi vill vara en flygplats som ligger i framkant på miljösidan. Utöver att ständigt söka nya samarbeten som gynnar miljön köper vi årligen biobränsle som motsvarar vårt eget tjänsteresande. Tack vare ett på Sverigenivå unikt initiativ mellan flygplatsen, vår ägare Kalmar Kommun och flygbolagen SAS och BRA så nådde vi vår målsättning om 5% biobränsle i tanken på allt flyg från Kalmar till Stockholm 2018, säger Karin Lagerlöf, marknadschef på Kalmar Öland Airport.

Samtidigt eftersöker flygplatsen agerande på nationell nivå, eftersom bioflygbränsle fortfarande är en bristvara och ett mycket dyrare alternativ än fossilt bränsle. I Sverige finns idag ingen inrikesproduktion av bioflygbränsle. Hela flygbranschen vill ställa om, men det behövs nationella styrmedel och inhemsk produktion för att göra det möjligt.    

Om drygt tio år siktar Kalmar län på att vara en fossilfri region och hela transportsektorn står inför stora utmaningar. Att som privatperson eller företag sluta resa, ser Karin Lagerlöf inte som en lösning för att minska utsläppen. 

– Målet är att kunna erbjuda ett helt fossilfritt resande, lösningen är dock inte att sluta flyga. Om färre flyger från Kalmar innebär det att planen går halvfulla, med samma utsläpp. Kanske tar man då bilen istället och adderar på utsläppen ytterligare. Risken är också att vi på sikt kommer få en försämrad tidtabell vilket påverkar den regionala tillväxten negativt. Ekvationen går inte ihop och det är inte bra om folk hakar på utan att ha hela bilden. 

Istället menar Karin att man kan göra miljösmarta val i det egna resandet och att det kommer gynna en snabbare omställning. Här måste offentligheten gå i bräschen och visa vägen för att det privata näringslivets aktörer ska haka på och på sikt även privatresenären. 

– Det finns många möjligheter att flyga mer klimatsmart från Kalmar redan i dag. Flygbolagen erbjuder både köp av biobränsle vid biljettköp och andra möjligheter till  klimatkompensation.  Nya produkter kommer hela tiden. Så sent som förra veckan släppte flygbolaget BRA ex. nyheten att man fr.o.m. april klimatkompenserar ALLA utsläpp av växthusgaser som görs av bolaget. Skillnaden mellan Skillnad mellan biobränsle och klimatkompensation:

Fakta Biobränsle – Fördelen med biobränsle framför vanligt flygbränsle är att det inte blir någon nettoökning av koldioxid i atmosfären. Klimatkompensation – Investering i projekt som minskar koldioxidutsläppen någon annanstans i motsvarande mängd. Flyg mer klimatsmart från Kalmar - läs mer här.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar