Laddar

Kalmarbagaren: ”Gör 50 om dagen och de säljer ofta slut”

Glöm semmelwraps – här är årets kalmaritiska nyhet inför fettisdagen.

delningar

Fettisdagen, semlans stora högtid, infaller i år den 28 februari. De senaste åren har flera nyheter dykt upp i bakverksdisken. Den mest kända är kanske semmelwrapen som slog igenom för två år sedan.

Men 2017 års stora favorit kan bli en annan variant. På Strömssons Conditori i Kalmar har man sedan en tid tillbaka erbjudit kanelbulle-semlor.

– Jag träffade en säljare från Stockholm som tipsade om att kanel och fastlagsfyllning (mandelmassa) var jättegott ihop – och det stämde ju, berättar Daniel Svensson, ägare och bagare på Strömssons.

– Vi gör 50 om dagen och de säljer ofta slut. De är mer populära än prinsess-semlan (täckt av marsipan).

Semlan består av en ituskuren kanelbulle fylld med de klassiska ingredienserna mandelmassa och grädde.

Har det blivit prestige i att komma på nya typer av semlor varje år?

– Förr var säsongen inte så lång men nu när stormarknaderna har gjort sitt inträde säljs det semlor året om. Det har blivit att man vill hitta något nytt varje säsong, säger Svensson och avslöjar sedan sina egna semmelvanor.

– Jag har inte ätit någon än men det brukar väl bli tio om året. I år får åtta av dem vara kanelsemlor, säger han och skrattar.