Laddar

Kalmarelever representerar Sverige i ekonomitävling: ”Ett starkt lag”

På fredag ställer de sig inför en jury och tävlar mot lag från tolv andra länder i Europa. "Vi har ett lag av personer som kompletterar varandra."

delningar

På fredag anordnas en internationell tävling i företagsekonomi i Riga. Det är SSE Riga (Handelshögskolan i Stockholm) som arrangerar tävlingen där tre elever från Calmare Internationella Skola (CIS) kommer att vara med för att representera Sverige.

– Det har varit en antagningsprocess där vi har blivit uttagna. Jag fick möjligheten att sätta ihop ett lag med duktiga elever som skulle kunna tänka sig att ställa upp, säger Patrik Gahm som är lärare i företagsekonomi på CIS.

Eleverna som ska representera CIS och Sverige i Riga är Philip Thorsell, Olivia Gustafsson och Vlad Domogarov.

– Det är tre personer som kompletterar varandra väldigt bra och bildar ett starkt lag. En av dem är till exempel riktigt bra på engelska och en annan är väldigt vass på det analytiska.

Tävlingen går ut på att de tolv lagen från Europa som har kvalificerat sig ska hålla en presentation om två företag inom delningsekonomi framför en jury och livepublik. Philip, Olivia och Vlad har valt att prata om det företagen EatWith och Budbee.

– De enda kraven var att det skulle vara två företag inom delningsekonomi och att ett företag skulle vara internationellt och det andra lokalt. Det enda tipset jag kom med var att det inte skulle vara något stort företag som Uber eftersom det finns en risk att andra skulle välja det, säger Patrik.

Han åker ner till Riga tillsammans med de tävlande redan på torsdagen. Innan tävlingen kommer de att besöka skolor och lokala företag i staden. Hur det kommer gå på själva tävlingen är svårt att säga.

– Vi har aldrig varit med om det här förut så det är ju svårt att veta hur juryn väljer att bedöma oss. Vi har valt att fokusera mycket på de mjuka värdena i vår presentation men juryn kanske vill ha mer siffror.

Vet du om Philip, Olivia och Vlad är nervösa?

– Jag vet att de är lite nervösa men också väldigt glada eftersom det här är en kul grej. De har alla drivit UF-företag så de är duktiga på att prata inför människor och har inget att oroa sig för, avslutar Patrik.

Relaterade artiklar