Laddar

Kalmarelever vann nationell tävling

Nu väntar en internationell upplaga där de möter bidrag från 34 olika länder.

delningar

Det är organisationen Håll Sverige Rent som är arrangör för tävlingen som riktar sig till elever i årskurserna 6-9 samt till gymnasieelever. De tävlande får möjlighet att producera egna reportage och verk kopplade till temat hållbarhet. De tre kategorierna som finns är Artiklar, Foto och Film.

I år skickade Lars Kaggskolan tre bidrag till tävlingen och nu står det klart att ett av dessa lag bestående av Alice Mylläri, Wilma Brasch, Elsa Bråve, Moa Selldén och Karl Sjöström, vann kategorin Foto.

– När vi först blev nominerade i kategorin blev vi ganska förvånade men sen när vi väl var nominerade kände vi alla att vi faktiskt hade stor potential att vinna i kategorin Foto, för vi tyckte att vårt bidrag var väldigt bra och att vi hade en snygg och genomtänkt idé och bild, berättar Moa Selldén.

Bilden visar på hur vi i Sverige överkonsumerar rent vatten till den grad att vi till och med spolar ner dricksvatten i toaletten. Detta medan folk i andra länder kanske inte ens har tillgång till rent vatten. Fotot heter: ”Rent vatten, en självklarhet i framtiden?”.

–Nu såhär i efterhand är det jätteroligt att få gratulationer från alla som har sett tidningen eller läst om det på nätet, det är roligt att vinna något som ändå är så stort, säger Moa Selldén.

Juryn tyckte att fotot fångade betraktarens ögon direkt och att det framställde ett intressant problem som väcker obehag såväl som nyfikenhet. Dessutom ansåg de att den välformulerade bildtexten lyfte problemet till en individ- och samhällsnivå.

– Det är roligt att se vilket engagemang för hållbarhetsfrågor det finns hos unga människor idag. Det var också hög klass på reportagen i år och det var svårt för juryn att enas, säger Johanna Ragnartz som är vd på Håll Sverige Rent, i ett pressmeddelande.

Kalmareleverna kommer nu att tävla med sitt bidrag i den internationella tävlingen Young Reporters for the Environment.

Relaterade artiklar