Kalmarfightern kliver in i ringen: "Aldrig känt mig i såhär bra"

Under lördagen ställer han upp i Danmarks största professionella Thaiboxningsgala.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Regnet duggar lite lätt på bilen när vi på 24Kalmar rör oss genom decembermörkret under torsdagskvällen till Apex Kalmars lokaler på Fabriksgatan. Och väl där inne finner vi till slut thaiboxaren Joakim Anrep-Nordin som gör sig redo för ett träningspass.

Under fredagen ska han nämligen bege sig ner till invägning i Köpenhamn klockan 18. Och dagen därpå ska han sedan ställa upp i Danmarks största professionella thaiboxningsgala, Mikenta Fight Night.

– Det är fighters från många olika länder som är med och alla är på en väldigt hög nivå. Och i professionella sammanhang så är det de här typen av galorna som man vill tävla på. De är bra för att få ut sitt namn för nästkommande tävlingar, säger Joakim Anrep-Nordin.

Tidigare har han bland annat ställt upp i en stor tv-sänd tävling i Bangkok i Thailand. Men Mikenta Fight Night blir nu den största tävlingen som Joakim varit med i, som även kommer att streamas online.

Totalt är det ett 15-tal matcher som kommer gå av stapeln under helgen. Och Joakim kommer, under fem två-minuters ronder med fullkontakt, att ställas mot Ali Yuzeir från Danmark.

– Jag tror mina chanser är väldigt bra. Jag har nyligen haft ett fightcamp på åtta veckor där jag har tränat sex dagar i veckan. Och jag har åkt sex timmar för att sparras i en och en halv timme i Halmstad, bara för att mäta sina krafter och vara på tårna hela tiden. Så jag har nog aldrig känt mig i såhär bra tidigare, formmässigt och kraftmässigt.

Hur skulle det kännas att gå och vinna?

– Det skulle kännas enormt. Det finns ju ingen bättre känsla än att vinna. Det skulle framförallt även vara stort eftersom det här är min första fight på ett och ett halvt år.

Det är nämligen så att Joakim har gått och blivit pappa och även nyligenblivit husägare. Det blev alltså som han beskriver det "lite allt på en gång".

– Mina två närmaste vänner och coacher, Jonas Olausson och David Jonsson, har tränat och stöttat mig hela vägen fram till den här tävlingen. Och båda kommer hänga med när vi åker till Köpenhamn under fredagen.

Han instruerar även Thaiboxning tre gånger i veckan för Apex Kalmars medlemmar, så det har också varit tidsbristen som gjort att hans tävlande dröjt. Men nu när han ska tävla håller han inte i några pass, utan fokuserar helt på sin egna del.

– Min passion är för tävlandet och Thaiboxningen som fighter. Men jag gillar även att instruera för det är roligt och se folk utvecklas.

Idag är det nästan åtta år sedan som Joakim började tävla i sporten. Han berättar att han alltid gillat att träna men att han för åtta år sedan var inne i en "stökig period". Det blev Thaiboxningen och hans flickvän som då höll honom på rätt spår.

– Jag blev nästan nedtvingad på ett pass av Jonas, och sedan blev jag biten direkt egentligen. Och min sambo har stöttat mig till 110 procent genom min resa. Hon har aldrig klagat på att det varit sena kvällar med träningen eller att man åkt iväg för att tävla. Utan hon har alltid hållit min rygg.

Vad var det som gjorde att du fastnade för Thaiboxning?

– Just att det är en allsidig träningsform. Det är inte att man lyfter tunga vikter bara för att bli stark utan man får hela paketet med smidighet, explosivitet och man får svettas mycket.

Han nämner även gemenskapen som en stor faktor i det hela och beskriver hans tränings- och tävlingspartners lite som hans egna familj.

– Sedan har det också utvecklats till mer än bara träning. Det är någonting som jag hela tiden har med mig. Jag har bland annat åkt till Thailand för att tävla och träna och jag tittar även på sporten på tv. Så det finns alltid där i någon form och är en väldigt stor del av min vardag.

Så det är inget som du känner att du kommer ge upp i första taget?

– Nej för nu har jag fått en son med, och när han blir stor nog är det dags att inviga honom till den här passionen.

När skulle Thaiboxning kunna bli aktuellt för honom?

– Det finns ingen barnträning idag för så små, men så fort han kan gå och ha lite koll på kroppen får man börja träna hemma.

SM i Thaiboxning, som går av stapeln i mars, är det som står härnäst på hans kalender. Det beror dock på skadeläget men det är något han siktar på i alla fall. Men först och främst ska det fightas i Mikenta Fight Night.

FAKTA

Apex Kalmar:

Har runt 125 medlemmar som utövar sporterna Thaiboxning, Brasiliansk jiu-jitsu, MMA och Savate (fransk kickboxning).

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar