Laddar

Kalmarföretag sprider kunskap om psykisk ohälsa

Lider du av psykisk ohälsa? Ångestskolan heter en nystartad sida som uppmärksammar och sprider kunskap om det känsliga ämnet, och gensvaret har blivit enormt. "Det är viktigt att våga prata om det", säger initiativtagaren Eric Bergström.

delningar

26-årige Eric Bergström är personen bakom den populära sidan Ångestskolan. Det Kalmarbaserade företaget, som drivs av Eric själv, riktar sig till människor som lider av någon form av psykisk ohälsa eller till personer i dess närhet. Responsen har varit stor och Ångestskolan har fått enormt genomslag på Facebook. I skrivande stund har videoklippen setts av över 100 000 människor och det senaste inlägget har delats över 1 800 gånger.

– Jag tror att jag har fyllt en roll som har saknats tidigare. Det är många som drabbas av psykisk ohälsa men som också har svårt att förklara och sätta ord på hur man känner. Med min hjälp blir det lättare att förstå och dela med sig av problemen, säger Eric Bergström.

Eric kommer ursprungligen från Karlskrona men flyttade till Kalmar 2010. I samma veva beslutade sig Eric, som tidigare hette Jonathan, att byta namn till ett som var lättare att säga. Rädslan för att stamma när han skulle säga sitt namn blev för stor. Hans besvär med sin egen sociala fobi tror han har hjälp honom mycket i sitt arbete med att hjälpa andra människor med liknande besvär.

– Jag har själv levt med social fobi och jag känner att jag vill dela med mig av min historia och livssituation och samtidigt lära ut till andra människor. Jag vågade inte prata om mina problem och jag oroade mig för vad andra skulle tycka. Det är viktigt att våga öppna upp sig och kunna prata om det.

Ångestskolan startade i november förra året och erbjuder snabb hjälp via webbkurser, e-böcker och kortare videoklipp som handlar om psykiska åkommor. På företagets hemsida kan personer skriva dessutom dela med sig av sina tankar genom ett anonymt blogginlägg  En stor del av verksamheten är riktad mot föreläsningar på skolor och arbetsplatser.

– Föreläsningarna handlar om min egen historia och min barndom där jag utvecklade min sociala fobi men även hur jag tog mig ur den. Samtidigt håller jag en pedagogisk utbildning och delar med mig av tips och råd. Att stå på scen och prata inför folk var en av mina största rädslor tidigare, berättar Eric.

Varför tror du så många människor lider av psykisk ohälsa?

– Idealet i dagens stressiga samhälle är att man ska vara väldigt social och utåtriktad. När man inte kan leva upp till det så mår man dåligt. Det bästa tipset jag kan ge är att man ska utbilda sig själv så mycket som möjligt, för att få kunskap och makten över sig själv. Då vågar man också prata om det, säger Eric.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.