Kalmargård utsedd till Sveriges modernaste: "Glädjande"

Foto: Privat

Tidningen Gröna Affärer prisar lantbrukare från Kalmar.

delningar

Årets vinnare blev Nöbble Gård i Rockneby. Gården drivs av Veronica och Lennart Svenzén och motiveringen för priset, som delas ut av Hushållningssällskapets tidning Gröna affärer, innefattar deras genomgående nytänkande och ovanliga lösningar för energi och design.

- Det känns jättekul att få ta emot priset, det är både överraskande och glädjande. Det blir ju ett erkännande på det vi gör, säger Lennart Svenzén till 24Kalmar.

Hushållningssällskapet beskriver att vinnarna har satsat på god arbetsmiljö och bra djurvälfärd samt att deras produkter är ekologiska. De har även andelsägda solpaneler och gödsel som blir biogas för fordonsbränsle. Dessutom använder de sig av robotar.

- Det är en hög teknikgrad, vi har både mjölkrobotar, gödselrobotar och foderrobotar. För oss handlar det om en bra arbetsmiljö, förklarar Svenzén.

Juryn hade svårt att utse tre vinnare eftersom "modern" innebär så mycket mer än ny teknik - som entreprenörskap, energi och miljö.

- De är vägen in i framtiden, säger Henrik Karlsson, byggrådgivare på Hushållningssällskapet i Kalmar och jurymedlem, om vinnarna Nöbble Gård.

Svenzén förklarar att energi- och miljötänket alltid funnits med dem och att utvecklingen därför kommit naturligt. Härnäst ska de satsa på att utveckla sina konsumentprodukter där de just nu erbjuder ekologisk rapsolja.

Stallberg Lantbruk i Vara och Esplunda Lantbruk mellan Västerås och Enköping kom på plats två och tre i tävlingen.

Julia Björknert

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar