Kalmarkock debuterade i prestigefylld tävling: "Var nervöst"

Michael Bäckman Wahlström skapade fram en riktig lyxmeny. Foto: Pressbild

Michael Bäckman Wahlström var nöjd efter debuten. "Men man vill såklart vinna".

delningar

"Årets möteskock" är en tävling som anordnas varje år i Stockholm. Dit kommer kockar från olika konferensanläggningar och tävlar om att utses till den bästa i Sverige.

Michael Bäckman Wahlström, som från början är från Kalmar, jobbar som Sous Chef på Djurönäset en bit utanför huvudstaden. När anläggningen fick frågan om de ville vara med i årets upplaga, som gick av stapeln i februari, kände Michael Bäckman Wahlström att det var något han ville testa.

– Jag har aldrig tidigare tävlat men jag tyckte att det skulle vara kul så jag anmälde mig, berättar han.

Tävlingen går ut på att 24 kockar ska laga den bästa konferensmaten. De får inte använda egna råvaror utan förrätt och varmrätt måste planeras utifrån redan utsedda råvaror.

I år visste Michael att förrätten skulle bestå av skreitorsk och varmrätten av ungtupp samt specifika grönsaker. Med hjälp av denna kunskap kunde han börja fila på recepten.

– Till förrätt gjorde jag en sotad skrejtorsk med syrade grönsaker i botten och till det serverade jag en ostronsås. Som varmrätt hade jag en rostad blomkålscréme med bakat tuppbröst och ett svampfyllt lår. Allt detta serverades med en mustig kycklingsky och bakad jordärtskocka.

Trots tidspress tycker inte Michael att det var särskilt svårt. Han förklarar att man enligt reglerna får en halvtimme på sig att förbereda allt i det kalla köket, det vill säga där det inte finns några ugnar. Dessa finns istället i det varma köket, där får matlagningen max ta en timme.

– Eftersom jag aldrig har tävlat i matlagning innan var det lite nervöst och stressigt. Jag är dock nöjd med min insats, säger kocken.

Vinnarna som hamnade på första-, andra- och tredjeplats presenterades redan samma kväll. Michael Bäckman Wahlström var inte en av dem, något som han är lite besviken på, men i det stora hela var han glad.

– Jag var i alla fall inte sist, man kan ju säga det som att jag kom fyra. Man vill såklart vinna, men detta var ändå första gången jag tävlade så jag är nöjd. Det kan komma att bli fler tävlingar i framtiden faktiskt, avslutar han.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar