Kalmarkonstnär gestaltar med sonarteknik – visas på anrikt universitet

Konstnären Magnus Peterssons verk har visats runt om i Europa – nu har konsten köpts av svenska staten.

delningar

Konstnären Magnus Petersson har sålt konst till statens konstråd. Tre av hans konstverk, Goya, Wilhelm Gustloff och Steuben kommer alla tre att hängas upp på Uppsala universitet till avdelningen för freds- och konfliktsforskningen.

– Vi har haft en dialog om det här i flera år men sen har det runnit ut i sanden. Men nu så ville de få till det innan årsskiftet då de hade kvar en del av budgeten, säger Petersson.

Alla tre verk föreställer förlista skeppsvrak där man med hjälp av en sonarutrustning fångat upp konturerna på vraken.

– Jag har jobbat med den här typen av teknik i många år. Man kör helt enkelt längs med båten och skickar ut vågor som studsar tillbaka och snappas upp och sedan så scannar man av det. Desto större båt – desto större kan man göra bilden.

Hur fastnade du för den typen av teknik och konstverk?

– Jag är själv sportdykare och när jag gick på Valands konsthögskola i Göteborg i slutet av 90-talet och början av 00-talet såg jag intressanta bilder i de dykskrifterna och då såg jag att här finns det en konstnärlig potential.

Hans konstverk har tagit honom runtom i världen och bland annat har dem visats upp i Moskva, Warszawa och Gdansk. Tre orter som mer eller mindre har varit berörda av Goya, Wilhelm Gustloff och Steuben. Dessutom har han varit i Minsk i Vitryssland – men där togs det inte emot lika väl som i de andra städerna.

– Det blev lite obehagligt nästan. Folk kom in där vi hade en symposium och jag började nästan ana att Lukasjenko hade skickat dit dem. De ifrågasatte mina verk och tyckte att jag inte skulle komma och bråka med dem. "Ni svenskjävlar har minsann gjort det och det", sa dem också. Det var en liten hotfull stämning.

Se konstverken Goya, Wilhelm Gustlof och Steuben nedan.

Goya. Foto: Magnus Petersson

Wilhelm Gustloff. Foto: Magnus Petersson

Steuben. Foto: Magnus Petersson

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar