Kalmarpar tar över: "Mat från alla världens hörn"

Annika och Magnus Bursell är nya ägare av Wärdshuset i Målerås. - Foto: Faton Pasho

Har tidigare drivit restaurang i Grekland.

delningar

Det har sedan två år tillbaka varit känt att Veronika Addis vill lämna Målerås Glasbruk och Wärdshuset Hyttan för att göra något annat istället.

Glasbruket har sedan i början på 2016 varit ute och letat efter någon ny krögare men inte hittat den rätta.

Efter ett långt sökande efter nya krögare har nu nya ägare tagit över restaurangen i ett av Glasrikets mest besökta turistmål. Det är Kalmarparet Annika och Magnus Bursell som från och med den 1 april har tagit över verksamheten.

– Jag har varit mattelärare på Fagerslättsskolan i fyra år och en dag när jag skulle ta tåget hem från Nybro till Kalmar så träffade jag på ägaren till restaurangen 20Elvan. Då fick jag reda på att han skulle sälja sin verksamhet och jag kände mig intresserad, säger Magnus och fortsätter.

– Men han hade redan sålt den. Samma dag hade Målerås Glasbruks vd Martin Robertsson varit inne hos honom och lämnat ett visitkort och den gav han till mig. När jag ringde Martin sedan och såg hur stor potential restaurangen i Målerås hade så var jag helt såld.

Förra sommaren hade Målerås Glasbruk cirka 70 000 besökare under sommaren, vilket var lågt med tanke på vad de tidigare haft. Förklaringen stavas den varma sommaren.

– Får vi upp 30 procent av alla besökare som kommer till Glasbruket så är vi mer än nöjda, säger Annika.

Paret har en gedigen erfarenhet av restaurangbranschen i bland annat Helsingborg, Malmö och Grekland.

– Jag arbetade förr på en mexikansk restaurang i Helsingborg och har gjort mat för lite större evenemang så som bröllop, säger Magnus.

– När vi bodde i Grekland hade vi vår egna restaurang och trivdes väldigt bra med det, säger Annika.

På fredagen har paret premiär och det har arbetats intensivt för att få restaurangen klar.

– Vi har bland annat gjort om i matsalen så att vi har fått ett kafé med där vi kommer att servera allt möjligt. Dessutom kommer vi servera mat från alla världens hörn med luncher och a la carte och givetvis kommer vi fortsätta att anordna hyttsill med trubadurer, säger Magnus.

Duon har inför öppningen tänkt så klimatsmart som möjligt. Möblerna är från Stadsmissionen och RIA, glassen är från Målerås och ölen från Braås.

– Vi vill vara klimatsmarta och samtidigt ha lokalproducerade varor. Allt vi kommer att göra kommer vara från scratch. Vi kommer inte servera något halvfabrikat här, säger Annika.

– Det kanske kommer kosta oss några kronor mer men i det långa loppet kommer det gynna oss. Vi vill vara så lokala som möjligt och allt ska göras från grunden, säger Magnus.

Hur känns det inför öppningen på fredag?

– Det känns bra. Vi har fått en vintagedel som stämmer bra överens med glasindustrin här, säger Annika.

– Vi kommer att börja med lite mingel och tilltugg på fredagen och på lördagen kör vi igång på allvar med lunch, avslutar Magnus.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar