Laddar

Kalmarparet ställer ut barnböcker på Bokmässan: ”Vi är rookies”

Det är en händelserik lördag i Göteborg då den stora Bokmässan sammanfaller med en demonstration av Nordiska Motståndsrörelsen. "Förhoppningsvis påverkar inte detta oss," säger Andreas Sjölander.

delningar

Just nu är Bokmässan i Göteborg i full sving och några som är där för allra första gången är Kalmarparet Emelie och Andreas Sjölander som är hjärnorna bakom barnböcker som handlar om svensk historia.

– Vi är rookies. För ett år sedan hade vi inga böcker då våra tre första böcker släpptes den 1 november och de två sista hade smygpremiär i torsdags. Det är en mycket glad och skön stämning här med många besökare. Och vi själva är supernöjda, vi har fått mycket uppmärksamhet. Jättekul, säger Andreas Sjölander.

Böckerna som paret Sjölander har skapat handlar om svenska regenter och deras historia. Det är en bok som både föräldrar och barn ska kunna ha glädje och nytta av att läsa tillsammans. De har redan tagits emot mycket bra och bokmässan ger böckerna ytterligare spridning.

– Det finns flera anledningar till varför vi är här. Vi vill promota våra böcker, skapa nya kontakter och lära oss branschen. Vi är som sagt gröna och har massor att lära. Sedan är det fantastiskt kul att träffa våra läsare, det är många som kommer fram och vill prata med oss om böckerna.

Bokmässan har fått mycket uppmärksamhet de senaste åren då man tillåtit den högerextrema tidningen Nya Tider att ställa ut där.

Hur ser ni på debatten angående det fria ordet? – Den är befogad med tanke på de extrema idéologier och åsikter som finns. Det fria ordet är viktigt, men inte gränslöst. Ifrågasätter man alla människors lika fri- och rättigheter så har man gått över den gränsen.

Under lördagen ska Nordiska Motståndsrörelsen demonstrera i närheten av mässan vilket har varit en stor snackis då det sammanfaller med den judiska högtiden Jom Kippur och fotbollslaget GAIS familjematch.

Är det här något som påverkar er på något sätt? – Det återstår att se, vi vet inte. Förhoppningsvis påverkar inte detta oss, mässan eller de som vill besöka den. Vår monter är placerad bara 50 meter från Nya Tiders hörna, så blir det ståhej hos dem så lär vi påverkas. Hittills har det dock varit lugnt, avslutar Andreas.