Laddar

Kalmarparet utökar barnboksserien: ”Maggan var rätt given”

Johan Glans, Alice Bah Kuhnke och Dick Harrysson har alla fått upp ögonen för parets populära barnböcker som berättar om svenska kungar och drottningar.

delningar

Förra hösten släppte makarna Andréas och Emelie Sjölander de första böckerna i sin barnbokserie som handlar om historiska figurer. Sedan tidigare har de skrivit om Gustav VasaDrottning Kristina och Gustav III.

– Böckerna har legat på Adlibris topplista över böcker för barn mellan 3-6 år vilket självklart är jätteroligt, säger Andréas som illustrerar och skriver böckerna.

För två veckor sedan släppte de två nya böcker och huvudpersonerna denna gången blev inga mindre än Drottning Margareta och Karl XII.

– Drottning Margareta var rätt given faktiskt. Vi har haft tät kontakt med Kalmar Slott och Margareta var ju inblandad i Kalmarunionen. Sen vill vi ha lika mycket tjejer som killar och hon är en av de starkaste kvinnorna vi har i svensk historia.

Karl XII valdes eftersom han är en riktig kändiskung.

– Han är väldigt omtvistad och omtalad. När vi väljer personer så måste det finnas en bra story där som man kan göra en barnsaga av. Det får inte heller vara för deppigt eller innehålla för många tråkigheter.

Böckerna lanserades för två veckor sedan i samband med att paret var på Bokmässan i Göteborg för första gången någonsin.

– Det var otroligt intensivt och kul. Alla besökare är nyfikna och bokintresserade och vi träffade många som hade koll på det vi gör trots att vi är så mycket nybörjare som vi bara kan bli. Vi är så små så att det känns som att toaletten var större än vår monter, vi har en liten garderob istället för Bonniers fotbollsplan, säger Andréas.

Trots den lilla montern lyckades besökarna hitta dit och det dök upp en hel del kända ansikten. Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke köpte bland annat med sig några böcker hem.

– Hon var väldigt trevlig och nyfiken. Sedan kom Dick Harrysson förbi också och då blev jag lite nervös. Jag vet ju att historien i böckerna stämmer men jag hoppades ju att han skulle gilla dem också. Han har en femåring hemma och hade inte lyckats hitta några roliga historieböcker för barn förrän nu.

 

Och när man ändå talar om kändisar. Boken om Gustav Vasa som släpptes förra året finns numera som ljudbok för den som föredrar det. Där är det inte vem som helst som berättar sagan utan komikern Johan Glans.

– Han var vårt första val! Man skrattar ju bara man hör honom prata och han är skön att lyssna på. Det är så mycket bilder i böckerna som berättar delar av historien så vi ville ha en person som verkligen kunde färga texten på rätt sätt, säger Andréas.

Och fler samarbeten med välkända personer väntar inom den snara framtiden.

– Vi ska göra ytterligare ljudbok och även där har vi fått det översta namnet på vår lista att läsa in den. Vi kommer även att släppa en helt ny sagobok nästa månad som är ett spännande samarbete med en viktig organisation och två profiler, säger Andréas.

Böckerna om Drottning Margareta och Karl XII är på väg ut i bokhandlarna men den som vill ha ett fysiskt ex så snart som möjligt hittar dem på Kalmar Slott och Kalmar läns museum.

Relaterade artiklar