Laddar

Kalmarpolitiker vill ha billigare glasögon och tamponger

Två politiker i Kalmar vill se sänkt moms.

delningar

På fredag inleds Kristdemokraternas riksting i Uppsala. Christopher Dywik, gruppledare för KD i Kalmar, kommer att närvara och har skrivit en motion tillsammans med partikamraten Fredrik Sjömar.

I motionen vill de se över den svenska momssatsen. Främst riktar de in sig på mensskydd och synhjälpmedel, vars momsskatt är 25 procent.

– Här handlar det inte bara om produkter som för vissa grupper är helt nödvändiga utan också är att förknippa med höga kostnader i längden, särskilt för individer med lägre inkomster. Godis (12 procent) och konserter (sex procent) har en betydligt lägre nivå, det är det tydligaste exemplet, säger Dywik.

– Det går också att jämföra med receptbelagda läkemedel som idag är momsbefriade i Sverige. Det är absolut orimligt att saker såsom glasögon och tamponger skall beskattas hårdare än oxfilé, säger Fredrik Sjömar.

Kanada och Storbritannien har fattat beslut om att avskaffa momsen på bindor och tamponger och i flera andra länder är det en betydligt lägre momsnivå som gäller.

– Det är hög tid att Sverige hänger med här och sänker momsen, säger Sjömar.