Kalmarprofilen får ny topptjänst: " En riktig solskenshistoria"

Hon gick in på en resebyrå och bad om praktik som 19-åring. 23 år senare blir hon affärsområdeschef för resebyrån.

delningar

42-åriga Tinna Berg har vigt hela sitt liv åt resebranschen. Som 19-åring klev hon in på en resebyrå och frågade om hon kunde praktisera där. Några månader senare blev hon anställd. Och tjugo år senare har hon nu fått ett toppjobb på resebyrån BIG Travel som affärsområdeschef för privat- och gruppresor där ett ansvar för alla BIG Travels lokala resebyråer ingår.

– Det är en riktig solskenshistoria egentligen. Jag ville inte läsa på högskolan för att jag tänkte att jag måste veta vad jag ville göra. Jag upptäckte snabbt att jag var en ledartyp och att jag gillade att driva saker framåt, säger Tinna Berg.

Hon har sedan den första dagen strävat efter att bli bättre och bättre och blev hon inte motiverad nog på jobbet – då bytte hon byrå. När hon var mammaledig 2006 blev hon uppringd och erbjuden att bli resebyråchef på BIG Travel i Göteborg.

– Då kände jag att, jaha, jag fick ett jobb som chef utan utbildning och då var det egentligen bara att köra vidare på det. Då blev mitt mål att ha den bästa byrån och det bästa teamet.

Efter ett år som resebyråchef flyttade hon tillbaka hem till Kalmar och började jobba på BIG Travel i Kalmar. Då var det två anställda och den resebyrån omsatte ungefär 5 miljoner kronor det året. Åtta år senare, 2015, var det elva anställda och omsättningen hade ökat till 120 miljoner kronor och BIG Travel i Kalmar var det mest lönsamma kontoret.

– Det var något som låg till grund till att jag blev erbjuden en tjänst som regionchef, något som jag arbetat som sedan 2016 och nu steppar vi upp det lite till, ler Tinna.

Vad är det som driver dig att hela tiden ta nästa steg?

– Jag är tävlingsinriktad. Och jag vill vinna alla tävlingar som går att vinna. Jag har bland annat spelat basket sedan jag var sju och gör det fortfarande. Mitt driv har nog alltid funnits där. Ända sedan jag blivit chef så har jag sagt att jag ska ha den bästa byrån, den bästa regionen och det bästa teamet.

– Det är inte bara målen som ska nås rent resultatmässigt utan man ska också få med sig teamet. Jag har lagt mycket energi på min personal för att se till att de trivs bra och är motiverade.

Du har som tidigare nämnt ingen utbildning, varför lyckas du, tror du?

– Hade jag haft en utbildning hade jag nog haft lite fler riktlinjer att gå efter. Jag hade säkert vetat om olika strategier att gå efter. Men hade jag haft alltför strikta ramar så hade nog inte min kreativitet fått härja fritt.

– Det är nog mest nu när jag ska sitta i en ledningsgrupp att jag till exempel hade kunnat excel – men jag är inte anställd för att presentera det. Jag är anställd för min kreativitet och min entreprenörsanda och mina säljegenskaper.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.