Kalmars brandmän skickas till skogsbränderna

"Vi måste hjälpa till där det behövs. Det hade lika gärna kunnat vara här som det brann."

delningar

Med anledning av de många och stora bränderna som just nu rasar i de centrala delarna av Sverige så har man nu bett om hjälp från övriga landet.

Under torsdagen åkte den första lasten med brandmän från Kalmar län upp till Dalarna med två tankbilar och två släckbilar för att bistå med branden.

– Vi i Kalmar län har blivit tillfrågade att skicka 14 brandmän och utrustning upp till Särna i Dalarna under en period på tre veckor. Sen får vi givetvis se hur det utvecklar sig, säger Ulf Petersson, räddningschef i beredskap hos räddningstjänsten i Kalmar.

Personalen skickas upp i omgångar, de 14 som åkte i torsdags kommer hem på söndag när nästa gäng åker upp.

– Vi har inga brandmän från Kalmar kommun med i den här första omgången men de kommer att åka framöver. Vi fördelar personalresurserna och plockar inte för många samtidigt från varje kommun för att vi inte ska bli sårbara här nere på våra respektive orter.

Får brandmännen anmäla sitt intresse att åka?

– Vi frågar om intresse finns, vi kan såklart inte beordra vår personal att åka men samtidigt måste vi hjälpa till där det behövs. Det hade lika gärna kunnat vara här som det brann.

Just Kalmar kommun har hittills varit relativt förskonad från några större bränder men styrkan hos Kalmars räddningstjänst har bland annat hjälpt till vid bränderna i Oskarshamn.

– Vi förbereder så gott det går för en eventuell brand men det enda vi egentligen kan göra är att uppmana folk att vara försiktiga när de rör sig i skog och mark. Skulle något inträffa får vi ta tag i händelsen då, avslutar Ulf Petersson.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar