I samarbete med annonsör

Kalmars smarta billösning – gynnsamt för hela samhället

Tillsammans med lokala initiativtagare drog Kalmar Energi igång projektet dElbil för att bidra till ett fossilfritt län 2020. Idag är framgångarna stora.

delningar

År 2006 satte Kalmar län upp ett mål om att vara helt oberoende av fossila drivmedel år 2020. När vi nu börjar se slutet är cirka 70 procent av målet uppfyllt och den sista delen står transporterna för. För att nå målet tog förgrundsaktörer hos Kalmar Energi, Kalmar kommun och Kalmar läns museum kontakt med bilpoolsföretaget Move About och tillsammans har de gått i bräschen för en revolutionerande transportlösning. Det bygger på ett gemensamt ägande av elbilar som drivs av lokal vindkraftsel.

Projektet dELbil sjösattes i april 2013 och idag kan Kalmar Energi se stora framgångar. dElbilspoolen är ett samarbete mellan Kalmarhem, Länsförsäkringar Kalmar län, Kalmar Kommun, Kalmar läns museum, Kalmar Energi, Move About, HSB, Glebe och länsstyrelsen Kalmar län.

 − Ett av Kalmar Energis viktigaste uppdrag är att göra vad vi kan för att bidra till ett mer hållbart samhälle, och dElbil är ett ypperligt initiativ som knyter an till vår röda tråd, säger Anna Karlsson, VD på Kalmar Energi.

Genom en gemensam bilpool med endast elbilar kan betalande kunder, både företag och privatpersoner, nyttja de fossilfria bilarna. Miljöeffekten är tydlig på lokal nivå och projektet hoppas på att kunna inspirera andra aktörer och kommuner som vill gå i hållbarhetens fotspår. 

− Det är svårt att bryta beteendemönster och i början var det en tröskel att få människor att välja elbil. Men det har gått bättre och bättre för varje år, berättar Urban Bergsell, projektsamordnare på Kalmar Energi. Under 2017 motsvarade den sammanlagda körsträckan på dElbilarna tre varv runt jorden, vilket betyder 12,5 ton minskat koldioxidutsläpp per år, minskat buller och behov av parkeringsplatser.

Flera av elbilarna används som tjänstefordon under dagarna och nyttjas av andra företag och privatpersoner på kvällar och helger. Det som skiljer dELbil från andra elbilspooler är att den har kopplats samman med andra bilpooler i Sverige, som bygger på samma modell. Det gör att medlemmarna får möjlighet att använda både de lokala bilarna och bilar i andra delar av landet, till exempel i Helsingborg och Göteborg. 

− De som väljer att resa långa sträckor med tåg och dessutom nyttjar elbilspoolerna i de anslutna städerna bidrar verkligen till ett klimatsmart resande, menar Urban.

Idag är 1 300 medlemmar registrerade i dElbil och det finns 11 elbilar i poolen. Och antalet ökar succesivt. Den som bidrar med minst en elbil får nämligen använda resten av elbilarna obegränsat och kostnadsfritt. 

− Det är en häftig känsla att vi tillsammans i lilla Kalmar, bland annat genom det här initiativet, jobbar för att nå FNs klimatmål, avslutar Anna.

Vill du läsa mer och även du bli en del av dElbilspoolen, så kan du klicka här.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.