Laddar

Kalmars egen tårtgeneral: ”Det är en konstform”

Caroline Douréns unika tårtor tar tre dagar att göra – kolla in resultatet.

delningar

När Caroline Dourén för sju år sedan beställde en enhörningstårta och fick ”en flodhäst med en finne i pannan” bestämde hon sig: hon skulle baka och dekorera sin egen tårta.

– Jag hade aldrig varit en bakningsmänniska innan dess, men jag tyckte det var kul att dekorera och höll på med scrapbooking. Men när jag såg det här fastnade jag och blev helt manisk, berättar Caroline, samtidigt som hon sätter dit vimplar på en tårta hemma i köket på Ängö.

Tårtorna gör hon från grunden. Det innebär att bottnar, mousse, smörkräm, marsipan och grädde ska bakas och vispas innan själva dekorationsarbetet kan påbörjas. En tårta tar tre dagar att färdigställa.

De unika figurerna som Caroline tillverkar är gjorda av sockerpasta.

– Det är lite som lera men smakar väldigt sött. Marsipanen är inte lika elastisk, när man har värmt upp sockerpastan kan man dra ut den ordentligt.

Figurernas olika delar görs i etapper och monteras sedan ihop med hjälp av glasyr. Större delar behövs ibland fästas och stagas upp med tandpetare eller okokt spaghetti.

Ser du på detta som en konstform? – Det är en konstform eftersom man lägger ner så mycket tid, energi och kunskap. Det tar lång tid att bara lära sig hur tårtan ska få raka kanter och hur marsipanen ska läggas på så det blir snyggt. Figurerna lär man sig gång för gång och vissa är fruktansvärt svåra och detaljrika. Samtidigt måste man ha ett estetiskt sinne för få till detaljerna snyggt, avslutar Dourén.

Bläddra i galleriet nedanför för att se flera av Carolines häftiga och goda skapelser.

Relaterade artiklar