Laddar

Kalmartjejen som trotsar förutsättningarna

Vasaloppet 2019 är det stora målet för Hanna Jonsson, 17, från Ljungbyholm.

delningar

Hon har alltid haft en kärlek till snö. Det som hon trodde skulle bli ett komplement till fotbollen, blev istället det hon ville satsa på. Nu är Hanna Jonsson, 17, ett av Kalmars allra största skidlöften.

Under Tjejvasan i mars månad åkte hon i mål som 289:a av 8 000 startande.

– Det gick mycket bättre än vad jag hade kunnat tro. Visst, förutsättningarna var bra, men att det skulle gå så bra hade man aldrig vågat hoppats på.

Till vardags studerar hon på Jenny Nyströmsskolan och har skidåkning som tillval i skolan.

– Det är en svår sport att utöva i den här delen av landet. Rullskidor blir det mycket av och asfalt finns det ju gott om. Det blir bara den varan från april till december i stort sett, säger hon.

Eftersom det inte finns någon skidklubb i Kalmar tävlar hon för Nybro Ski.

– Många tjejer som håller på med skidor säger att de ska komma med i landslaget och åka VM och sånt. Jag sätter inte den pressen på mig själv, utan gör det här för att det är kul och sedan får jag se hur långt det räcker.

Onekligen har talangen räckt ganska långt. Vid kultur- och fritidsnämndens sammanträde innan jul tilldelades hon ett idrottsstipendium på 10 000 kronor.

Redan nu har hon siktet inställt mot 2019. Det är då hon får tävla i det stora Vasaloppet för första gången.

– Man måste vara 18 år – och jag fyller inte förrän i maj, så det är lite surt. Men då har jag något att satsa länge på. Tanken är att jag ska kvala upp mig i ett vettigt startled och sedan får vi se hur det slutar.

Några andra drömmar och planer? – Jag har tankar på att göra en svensk klassiker, det vore häftigt. Men fokus just nu ligger på Vasaloppet.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.