Laddar

Kampen för storhotellet på Öland går vidare: ”Ger inte upp”

Hotellplanerna har överklagats och försenats – nu ligger en ny detaljplan på bordet – och den här gången hoppas man kunna gå i mål med ett kongresshotell på Ekerum.

delningar

I december förra året kom det stora nederlaget. Borgholms kommun fick då nej till den delen av detaljplanen för Halltorp 1:21, som gav klartecken till ett 16 meter högt hotellbygge, med plats för 400 gäster.

Ett överklagande från den närmaste grannen har lett till mark- och miljööverdomstolens dom där de konstaterar att ett hotellbygge skulle innebära ”betydande olägenhet”.

Processen har pågått i över sju år – men Ekerum vägrar att ge sig.

– Vi ger inte upp. Det är något som behövs för hela näringen på Öland, menar Magnus Lagerlöf, vd på Ekerum.

Enligt Lagerlöf saknas det hotell i regionen som kan ta emot kongresser – vilket man siktar på att göra med ett eventuellt nybyggt hotell på Ekerum.

– 200 dubbelrum, kongressal, museum och marknadsplats för lokala entreprenörer är tanken att vi ska etablera i det här hotellprojektet som ska integreras i Ekerums nuvarande verksamheter. Man ska kunna vara kvar här i fyra-fem dagar och kunna aktivera sig på Sveriges aktivaste anläggning, säger Lagerlöf.

Han menar att Öland behöver förlänga säsongen utöver sommarmånaderna.

– Kan vi locka hit folk för ett Ölands-museum innehållande världsarvet Alvaret, Vrakriket och fornfynd från Öland, samt flera restauranger och caféer är det positivt för hela ön.

Ur buller-, trafik-, och natursynpunkter är domen från mark- och miljööverdomstolen positiv, menar han.

– Där konstateras det att det inte är på grund av det som vi inte får bygga hotellet. I den nya detaljplanen har vi tagit till oss av ”olägenheterna” och dubblat avståndet från grannen, samt minskat höjden på hotellet. Vi är positiva för att det här ska gå i lås, men vågar inte ropa hej för det.

Finns det någon tidsram för när hotellet ska finnas på plats? – Nej, det vågar vi oss inte på. Min företrädare sa att spaden skulle sättas i backen på hans tid, runt 2010.

Relaterade artiklar