Känslostorm när Patrik Sjöberg föreläste om övergrepp: "Hade gärna sluppit sitta här"

En av Sveriges genom tiderna största idrottare berättade om sin traumatiska uppväxt.

delningar

År 2011 uppmärksammades Patrik Sjöberg stort i Sverige efter att ha släppt sin självbiografi ”Det du inte såg”. Patrik bröt då tystnaden och ville ta upp kampen för barnens rätt till en trygg barndom utan sexuella övergrepp.

Under onsdagskvällen var han i Kalmarsalen och berättade om sitt eget liv och om hur man tillsammans kan stoppa övergrepp mot barn. Detta gjorde han tillsammans med Lasse Westholm som startade kampanjen ”Inte ensam, aldrig glömd” 2016.

– Det finns många som hade velat dela med sig och prata om vad de varit med om. Det är inte många som får chansen att prata såhär om det. Jag får den chansen bara för att jag har hoppat 2.42. Men jag får helt enkelt prata för alla dem andra som utsatts, säger Patrik Sjöberg.

Barns Rätt – Omsorgstrygghet Medbestämmande Säkerhet Anknytning, förkortat BROMSA arrangerade kvällen. Som utöver föreläsningarna också innehöll en längre, egenskriven, dikt av Annie S Olsson som kom att hyllas av självaste Patrik Sjöberg. Patrik själv belyste mycket av den ilska han känner både mot mannen som utsatt honom för sexuella övergrepp när han var barn. Men också mot hans mamma som lät det hända, i hans eget hem.

– Från min uppväxt har jag inga minnen av min biologiska pappa. Mamma ville inte vara hemma utan studera och göra karriär. Hon glömde av att hon hade två barn, säger Sjöberg.

Under sin uppväxt blev han sexuellt utnyttjad av sin dåvarande tränare som också ingick en relation med hans mamma. Detta gjorde att han ständigt hade mannen i sitt hem. Vägen in till friidrotten blev också vägen till något hemskt för Sjöberg.

– Om jag hade haft en tidsmaskin och kunnat spola tillbaka tiden. Då hade jag vänt i dörren, förklarar Sjöberg.

Under föreläsning var han tydlig med att han vill se fler åtgärder som försvårar det för pedofiler att komma åt barn.

– Helst hade jag sluppit att sitta här och berätta om vad jag gått igenom. Jag hade mått bättre av att sitta någon annanstans. Men nu behövs det, tyvärr, menar Sjöberg.

Efter föreställningen var mängder av besökare framme hos Patrik för att berätta om allt möjligt som hade med ämnet att göra.

– Efter sådana här föreläsningar är det alltid mycket folk som söker sig till mig och vill ha hjälp. Det är många som vill dela med sig av vad de har varit med om, avslutar Sjöberg.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar