Laddar

Kärleken gjorde Joel till australisk medborgare

"Innan jag åkte ner så skojade faktiskt mamma och sa: "Tänk om du träffar någon och inte kommer hem igen", säger han.

delningar

Sommaren 2010 lämnade då 21-årige Joel Wirsén barndomshemmet i Algutsrum för 18 månaders studier i Australien. Sju år senare flyttade han hem till Öland igen – som nybliven australisk medborgare. Anledningen stavas Claire Marston. Det jämnåriga paret bor just nu i en lägenhet i Kalmar.

– Jag hade tänkt länge att jag ville ut och resa och åka någonstans långt bort. Man var rätt trött på Sverige i den åldern. Så jag bestämde mig för att åka ner själv till Australien och plugga i 18 månader för att sedan komma hem igen. Innan jag åkte ner så skojade faktiskt mamma och sa att: ”tänk om du träffar någon och inte kommer hem igen”, säger han.

De träffades i Sunshine Coast mitt på Australiens östkust. Det var där Joel började plugga till personlig tränare på TAFE (Technical and Further Education, reds. anm), en statlig skola med fokus på yrkesförberedande program. I ungefär ett år gick allt enligt den ursprungliga planen, sedan förändrades allt.

– Vi träffades via min klasskamrat Chris, hans syster var bästa kompis med Claire. Vi började hänga, blev tillsammans och efter ett tag hade jag ingenstans att bo. Så då flyttade jag in hos henne i närheten och sedan rann tiden iväg, kan man säga.

 

Claire Marston och Joel Wirsén. Foto: Privat

Den 4 april 2017 blev han till slut godkänd som australisk medborgare. Under de knappa sju åren hann han avverka flera olika visum och göra två besök hem till Sverige.

– Studentvisumet övergick till ett ”working holiday”-visum, men om man inte träffar någon där nere så är det svårt att få stanna kvar efter att man förbrukat de alternativen. En del arbetsgivare kan sponsra dig, men annars är det väldigt knepigt. Jag jobbade inom flera olika yrken, städare bland annat, och till slut hamnade jag vid ett vägskäl; antingen var jag tvungen att åka hem eller så fick jag börja söka partnervisum. Det var en lång process, men jag hade ändå tur. Reglerna för medborgarskap gjordes om kort efter att jag blivit godkänd och i dag hade det varit ännu svårare.

Hade du ingen hemlängtan?

– Jo, det är klart att det var jobbigt stundtals, men man lärde sig att hantera det och jag trivdes ju väldigt bra. Jag missade en del saker när jag var iväg och bet mig i tungan många gånger och tänkte att man skulle varit hemma istället. Men det blir en vardag här i Sverige också. Jag hade kontakt med familj och vänner via telefon och Skype. Maja (Joels syster, reds. anm) var nere i Australien under en period och även mina föräldrar kom ner på besök, så det underlättade.

Det dröjde fyra år innan han, tillsammans med Claire, kom hem på besök till Sverige i sex veckor under sommaren 2014.

–  Det var första gången jag kom hem och det var en väldigt konstig känsla på flera sätt. ”Tinas” (Martina, Joels andra syster, reds. anm) barn hade jag ju inte ens träffat innan, exempelvis, men vi klickade direkt. Det var mycket känslor när man träffade familj och vänner.

Hur är din relation till Öland efter alla år utomlands? 

– Jag älskar Öland, ön är jäkligt speciell. Det är här man är född, det är här som är hemma för mig. Det är klart att Australien också blir ”hemma”, men för mig är det väldigt speciellt att bara åka över Ölandsbron liksom.

I juni 2017, två månader efter att han fått dubbelt medborgarskap, flyttade han hem till Sverige igen. Nu jobbar 29-åringen med att sälja kemprodukter. I november anslöt Claire, som nyligen fått jobb i Kalmar inom restaurangbranschen. I höst går hennes ettåriga visum ut.

– Det är inget bestämt än, men vi kommer förmodligen åka tillbaka till Australien då och sedan får vi se vad som händer, det går inte att planera för långt in i framtiden.

Om du försöker kolla fem år framåt?

– Det är väldigt svårt att säga, vi bor väl i Australien då förmodligen. Det beror också på hur det går med våra karriärer, om någon av oss kanske får ett bra jobb någonstans eller att jag får igång någon karriär inom musiken. Jag gillar att hålla på med det och uppträdde vid vissa tillfällen som trubadur på en restaurang som jag jobbade på där nere.

Hur skulle du beskriva din nationalitet? 

– Jag är väl 70 procent svensk och 30 procent australiensare. Jag gillar båda länderna väldigt mycket. Livsstilen i Australien är otroligt fin, säger Joel Wirsén.

Relaterade artiklar