Kartläggning: Vinnarna och förlorarna på bostadsmarknaden 2018

Under måndagen presenterades nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som sammanfattar bostadsåret 2018.

delningar

Förra året präglades av osäkerhet och avvaktande konsumenter. En kartläggning från Fastighetsbyrån visar att ägare av mindre bostadsrätter och funkislägenheter drabbats hårdast av avmattningen under året.

Villor och nybyggda bostadsrätter har istället stått emot prisnedgången bäst.

– Bostadsrätter har påverkats mest av den osäkra och turbulenta marknaden och ägare av mindre lägenheter är de som fått störst prisnedgång under 2018. Det kan naturligtvis upplevas jobbigt för till exempel de som vill flytta från sin första lägenhet till något större. Samtidigt underlättar prisnedgången för de som vill in på marknaden, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Kartläggningen visar även att bostadsrätter byggda på 30- och 40-talet är de som sjunkit mest i pris under 2018, med sju procent. Lägenheter som är byggda 2010 och framåt har gått ner minst, med två procent, medan nyproducerade bostadsrätter stigit i pris med två procent.

– Det är intressant att se att priset på nyproduktion ökar under 2018. Det innebär inte att efterfrågan ökat utan att byggbolagen inte lyckats justera prisbilden efter övriga marknaden. Försäljning av nyproduktion har minskat avsevärt under året och den höga prisbilden jämfört med begagnatmarknaden är en viktig förklaring. Det kommer sannolikt förändras under 2019, säger Johan Engström.

Sekelskifteslägenheter i Jämtland har ökat mest i pris, 22 procent, medan sekelskifteslägenheter i Örebro län gått ner med 29 procent.

I kartläggningen kan man också se att försäljningstiden för bostäder ökat under 2018 jämfört med 2017. För bostadsrätter har det gått från 30 till 38 dagar och för villor från 40 till 45. Skillnaden mellan utgångspris och slutpris har samtidigt minskat, för bostadsrätter från tolv procent till sex procent och för villor från nio procent till fem procent.

– Hårdare finansieringskrav och en rad osäkra omvärldsfaktorer har gett en ryckig och oförutsägbar bostadsmarknad under 2018. Generellt har försäljningstiden ökat, över 25 procent för bostadsrätter, och budgivningarna minskat. Dock har det ofta skiljt sig väldigt mycket från vecka till vecka, från område till område och även från bostad till bostad. Konsumenterna har upplevt det ännu mer än vad man kan ana i siffrorna, säger Johan Engström.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar