Kickstart för Ung Företagsamhet: "Hoppas vi når upp till vårt mål"

Under tisdagen var det start-up för UF i Kalmar län.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Många framgångsrika företagare har varit företagare i Ung Företagsamhet. Bland annat har grundaren av Daniel Wellington, Filip Tysander drivit ett UF-företag.

I år hoppas Ung Företagsamhet i Kalmar län att man slår rekord och att över 700 elever är med och driver ett företag. I fjol var det 614 och under tisdagens Start UP i KalmarSalen andades det optimism och nyfikenhet. Några som var på plats var vännerna Annie, Johanna och Agnes.

Johanna, Agnes och Annie.

– Vi ska testa något nytt, det kommer att vara som ett salt ungefär. Typ som ett fruktsalt. Vi kommer att heta Salt och Sött UF, säger Annie som går på Jenny Nyströmsskolan.

– Vi har inte riktigt bestämt oss än, men vi pratar om att göra chokladbars. Vi är rätt många i vår grupp, säger Agnes.

Gustav Haglund som går på CIS i Kalmar har tillsammans med kompisarna Jesper Ringflod och Oliver Davidsson en idé som ska minska plastpåsetillverkningen.

– Grejen är den att vår vision är att minska plastpåseanvändningen i samhället genom samarbete med olika föreningar och sponsring från olika företag så är vår vision att få ut 10 000 tygpåsar i varje brevlåda i Kalmar Län. Vi har inte bestämt något namn än, säger Gustav Haglund som ser fram emot att få prata med alla kunder, företag och att knyta nya kontakter.

Gustav Haglund och Dino Kamenjas.

Dino Kamenjas som går på Jenny Nyströms estetiska teaterprogram kommer tillsammans med sin grupp ha en egen föreställning.

– Vi är en teatergrupp som ska göra vår egen föreställning som vi då ska genomföra. Jag ser väl mest farm emot att få sälja produkten och möta människor och se deras reaktion på vår föreställning. Vi är tio personer som jobbar med vårt UF-företag, säger Dino Kamenjas som hoppas på att få ha kul och som tycker att det är en bra erfarenhet.

Kan UF-företagande vara starten på något stort för er?

– Alltså, ja, målet och förhoppningen är att driva eget, säger Gustav.

– Hoppas ju på det, men sen får vi se på vilket spår livet leder en, säger Dino.

Anna Hofvdegård, regionschef.

Regionschefen för Ung Företagsamhet i Kalmar Län, Anna Hofvdegård sprudlar av energi som de nyfikna och ambitiösa eleverna sprider hoppas på att man slår rekord i antalet UF-företagande elever.

– Registreringen öppnar första september och stänger första december så då vet vi exakt hur det ser ut. Just nu har vi cirka 500 registrerade och vi siktar på 700. Förra året hade vi 614 så jag hoppas att vi når upp till vårt mål på 700.

Vad ser du mest fram emot?

– Jag ser fram emot att få träffa alla härliga UF-elever och att vi blir ännu fler än året innan och att vi får ett rekordår med antalet UF-elever samt att vi får fram bra företag så att regionen kan använda sig av det i sina regionala tillväxter. Det absolut bästa är att få träffa alla glada, nyfikna och härliga ungdomar, det är verkligen skitkul!

Hofvdegård har erfarenhet som UF-lärare och att se eleverna växa är något av det bästa med hela UF-året.

– Jag ser ju tillbaks på min tid som lärare när jag såg elverna växa. Det är inte alltid att man vinner priser eller tjänar mycket pengar, men att man utmanar sig själv och att man kan. Att man vågar sälja någonting första gången eller ta kontakt med någon man aldrig har gjort innan. Alla gör ju sin egna personliga resa. Såklart är det kul med dem som når jättelångt, men även för dem som når långt för att vara dem, alla gör det på sitt sätt.

Har du något tips du vill skicka med till eleverna?

– Att våga göra misstag eller att inte se misstagen som just misstag, utan att se dem som en dold lärdom. Alla gör misstag och det är inte hela världen för så är livet liksom. Det är nog det största tipset.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar