Laddar

KLART: Här är årets Ölandsby

På måndagen presenterades vilken ort på Öland som får ta emot den prestigefulla utmärkelsen.

delningar

Utmärkelsen som årets Ölandsby går i år till Böda. Den lilla orten uppe på norra Öland kämpar med en minskande befolkning, men arbetar målmedvetet med att hålla liv i bygden.

– Så är det ju. Befolkningen åldras, samtidigt som många flyttar närmare städerna. Men vi har jobbat hårt med att få liv i vår hamn och har även Skäftekärr som haft en kanonsommar, liksom hembygdsgården, säger Kerstin Svensson, kassör i hembygdsföreningen.

Böda får ta emot priset under invigningen av Ölands Skördefest som äger rum den 27 september i Vickleby, som tog hem utmärkelsen i fjol.

När 24Kalmar.se når Kerstin Svensson hade hon precis fått höra om utmärkelsen.

– Man har inte hunnit känna efter så mycket, men givetvis känns det väldigt roligt. Nu får vi se om vi kan hinna ordna något riktigt bra till firandet.

Varför tror du att Böda blir årets Ölandsby?

– För att vi kämpar hårt. Vi vill verkligen ha liv i bygden och det lokala näringslivet hjälper till att dra ett stort lass. Vi försöker sudda ut gränser mellan olika föreningar och samverkar väldigt bra.

I och med att man blir utsedd till årets Ölandsby står man därför som värd för den stora skördefestens invigning året därpå.

– Vi har inte hunnit prata igenom vart den ska hållas. Men det mest troliga är ändå i hamnen, säger Kerstin Svensson.

Här är hela motiveringen:

”BÖDA, en ort på nordligaste Öland sammansatt av ett antal mindra byar. I kärnan finns kyrka, affär och hembygdsgård. Från andra sidan gatan hörs ljudet från förskolebarnens lek på
skolgården och doften av nybakat bröd från välrenommerade Kaffestugan som blivit en samlingspunkt på orten.

Med en entreprenörsanda likt Gnosjös finns företag i de flesta branscher. Samhället har successivt anpassat sig till dagens huvudnäring, turismen. Den svårodlade sanden blir till en Riviera, skogen som staten äger är en tillgång för rekreation och fisken förädlas för försäljning och leveranser till lokala restauranger. Campinglivet tillhör landets främsta. Jordbrukföretagen må ha blivit färre men de aktiva brukar tillgänglig mark med modern och
rationell drift. De kompetenta byggföretagen svarar för betydande nyproduktion av hus i området.

Bödas rika historia levandegörs föredömligt i Skäftekärr och på Böda hembygdsgård. Utforskandet av det världsunika marina fyndet av Erik XIV:s krigsskepp MARS har Böda
hamn som sin bas. Det pågående arbetet för ett MARS museum kan i framtiden ge orten ett besöksmål med stor dragningskraft året om.
Föreningslivet är aktivt och här kan nämnas föreningen för Böda hamns utveckling, Böda IK och Hembygdsföreningen. Tillsammans skapar de med sina ideella krafter ett brett utbud av aktiviteter för boende och besökare och bidrar därmed till samhällets utveckling.

BÖDA uppfyller kriterierna med råge och utses härmed till årets Ölandsby 2017.”

Juryn består av Sven-Göthe Lidheim, Leo Eriksson, Kiki Lundh, Åsa Felix Everbrand och Kenth Jönsson.

Tidigare vinnare av Årets ölandsby:

1999 Hulterstad 2000 Ryd 2001 Södvik 2002 Kastlösa 2003 Runsten 2004 Byxelkrok 2005 Stora Frö 2006 Löttorp 2007 Segerstad 2008 Föra 2009 Gärdslösa 2010 Södra Möckleby 2011 Köpingsvik 2012 Gårdby 2013 Stora Rör 2014 Färjestaden 2015 Borgholm 2016 Vickleby

Relaterade artiklar