Laddar

Klart: Kommunens personliga assistans blir privat

Kommunens personliga assistans läggs på entreprenad. Efter en lång debatt tog fullmäktige beslutet på måndagen.

delningar

På måndagen var det dags för beslut i den infekterade frågan om framtiden för kommunens personliga assistans.

Alternativen var att antingen att lägga ut verksamheten på entreprenad – och spara sju miljoner, enligt socialförvaltningens beräkningar – eller behålla kommunen som utförare och arbetsgivare för 57 personliga assistenter.

Majoriteten är splittrade i frågan och Vänsterpartiet har drivit en hård linje emot beslutet, bland annat med hänvisning till att besparingen görs genom att de anställda får sämre villkor – bland annat sämre jourersättning och ingen rätt till heltid.

– Jag hade hoppats på att inte behöva stå här i dag. Det känns olustigt. I dag är sista chansen att säga nej till en privatisering av personlig assistans, och idag har vi också en möjlighet att släppa på prestigen och hitta ut ur det som blivit en kommunal labyrint. Enda vägen ut är ett avslag, sa Bertil Dahl (V).

I fullmäktige fick vänstern med sig både (MP) och (SD). Alla tre partier yrkade på återremiss.

– Det här är ett avsteg från den svenska modellen där kommunen inte finner sig tillfreds med det avtal som finns för deras kommunalanställda. De privatanställda har ett annat avtal som man vill utnyttja för att spara pengar, sa Thoralf Alfsson (SD) som även själv berättade att han hade dåliga erfarenheter av ”outsourcing”.

Frågan kring kommunens personliga assistans är enligt Johan Persson (S) ”ett av de svåraste beslut han varit med om att ta” och hade föregåtts av intensiva diskussioner inom partiet. Åtta socialdemokrater avstod helt och hållet från att rösta i frågan.

– Det extra svåra med detta beslut är att det är den enskilda brukaren som bestämmer: De är totalchefer över den egna assistansen, och staten bestämmer ersättningsnivån. Kommunen råder alltså inte över verksamheten som sådan, inte heller över ekonomin. Det har inneburit att omkring 7 miljoner har fått tas från annan verksamhet för att täcka något som staten egentligen ska betala, sa han.

Ändå var det till slut majoritetens förslag om privatisering av den kommunala assistansen som fick flest röster i fullmäktige.

Texten uppdateras.