Laddar

Klassiska klubben hotas av nedläggning: ”Det är tufft nu”

Ölands järnkaminer måste ha in sju-åtta spelare innan serien startar – annars riskerar den klassiska klubben att läggas ner.

delningar

24Kalmars artikelserie om den nya tidens lokalfotboll fortsätter. Tidigare har vi rapporterat om problem för anrika klubbar som Nickebo, Kalmar AIK och Tvärskog.

Mitt på Öland spelar klassiska Högsrums FF på mytomspunna och vackra Rällavallen. Men till våren kan det, om inget drastiskt sker, vara slut med det. En handfull spelare har lämnat föreningen, som redan förra säsongen brottades med numerären.

Tränare Ulf Jonsson berättar att hösten 2017 var slitsam.

– Det började redan då. I inledningen av hösten var vi sju-åtta man på träningarna. Det är tråkigt när man vill åstadkomma någonting.

I början av veckan flyttade målvakten Mathias ”Tissan” Sandell till Mörbylånga, precis som mittfältaren Clas Johansson. Nu vet inte Jonsson om han ens kan ställa en startelva på benen.

– ”Tissan” och Clas övergångar har legat i luften en månad ungefär. Det är synd, för det är fina Högsrums-grabbar. Om man räknar allt som allt tror jag att vi har 14 spelare kvar i truppen. När vi startade upp träningen i söndags kom det elva. Det är tufft nu…

Nu har operation övertalning dragit i gång.

– Utan att överdriva behöver vi ha in sju-åtta gubbar innan serien drar i gång. Vi letar i närområdet och tjatar lite på folk som har anknytning till Högsrum. Det känns inte som någon idé att jaga folk inne i Kalmar i det här läget.

Varför blir det här allt vanligare bland klubbarna, att trupperna blir mindre och mindre? – Mycket hänger ihop med ungdomsverksamheten. Borgholm, Färjestaden och Mörbylånga har fina sådana och kan således fylla på med egna. Här i Högsrum saknas det ungdomar och då har man förlorat mycket, tyvärr.

– Sedan vill inte folk åka längre. Förr åkte man från Kalmar ett par mil för att spela fotboll i sitt lag. I dag är det inte samma klubbkänsla och man hoppar mellan hit och dit, år för år. Det är inte rätta klippet längre.

Vad kan ni som förening göra för att vända den här trenden? – Vi behöver få in folk med hjärta för Högsrum som är beredda på att ställa upp. Det går inte att hålla på med konstgjord andning hur länge som helst. Sen vore det synd för fotbolls-Öland om Högsrum försvann. Det är en klassisk klubb som ligger mitt på Öland med en fantastisk anläggning.

Han efterlyser ett samarbete mellan grannklubbarna på ön.

– Om lag har någon eller några killar som är lite ”överflödiga” kanske de kan komma och spela matcher i till exempel Högsrum. Så man hjälper varandra lite. Det finns fler lag som har problem med folk. Det skulle i alla fall hjälpa kortsiktigt, säger Ulf Jonsson.

Om det inte kommer in några nyförvärv – är det kört då? – Ja, så är det ju. Men vi hoppas på det bästa. Än har vi inte begravt stridsyxan, vi kommer jobba på den närmaste månaden för att få ihop det.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Mobilen tar plats i vår vardag

I dagens samhälle reagerar vi nästan mer på om någon inte pillar på sin mobil, än om man är upptagen med den.