Klubbchefen summerar säsongen – och blickar framåt

Kalmar HC:s debutsäsong i HockeyEttan var som en berg- och dalbana. "Det började med Duane-kaoset".

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Inför säsongen 2018/2019 var Kalmar HC nykomlingar i HockeyEttan. Laget avancerade till division 1 efter en överlägsen säsong i division 2. Men starten på säsongen var rörig. Bland annat anställde man tränaren Duane Smith, men han sparkades kort därefter då han uttryckt sig främlingsfientligt på sociala medier.

– Under mina fyra år i Kalmar HC så har det egentligen alltid varit någonting varje säsong och vi hade en bild när vi gick in i den här säsongen att vi ville ha lugn och ro med en trupp som var klar, med mindre rotation i truppen än vad det varit tidigare, säger Tobias Johansson, klubbchef i Kalmar HC och fortsätter:

– Så blev det inte alls. Det började med Duane-kaoset och löpande under säsongen har vi haft en stor spelaromsättning. Vissa höll inte nivån som vi hoppades på och det blev en läropeng på många sätt.

Men efter regn kommer solsken och två veckor efter att Duane sparkats kunde KHC presentera välmeriterade Lenny Eriksson som ny huvudtränare. KHC kunde nu släppa den frågan – och ta itu med alla andra utmaningar som man stod inför under sin debutsäsong.

– När allt hade lagt sig så blev hösten och egentligen hela säsongen ett etableringsår där vi gick upp en nivå i alla perspektiv. Vi märkte av vad som krävdes med allt från matcharrangemang till det administrativa, sportsliga kontakter, agenter och spelare. Listan kan göras lång.

Lenny Eriksson.

KHC startade säsongen starkt och när 22 omgångar summerades hamnade nykomlingarna på en åttonde plats.

– Rent sportsligt startade vi fantastiskt bra. Vi vann premiären borta mot Vikings, tog en poäng hemma mot Vimmerby och vann borta mot Troja. Vi fick nästan en för bra start, folk trodde att vi skulle vara med i toppen. Men vi märkte att det var ett etableringsår, vi fick inte den där riktiga tryggheten i spelet.

.

Eftersom det endast är de sex främsta lagen i HockeyEttan södra som går till AllEttan fick Kalmar HC istället rikta sig in på att nå en playoff-plats via VårEttan, där resterande sju lag skulle slåss om en plats. Och när VårEttan summerades, stod det Kalmar HC högst upp.

– Vi blev bättre och bättre under våren. Visst, det ska erkännas, det var lite halvsvajigt stundtals. Vi förlorade mot Tyringe och vi förlorade mot Halmstad, men sen gick det bara uppåt och vi fick en trupp som satte sig lite grann.

– Dessutom fick vi in (Andreas) Holmqvist och (Kenny) Bradford och det skapade stabilitet. Vi gnuggade på – men då kom skadorna istället och inte på vilka spelare som helst.

Trots skador och en stor spelaromsättning under säsongen kunde KHC vinna den första matchen i playoff 1 hemma mot Huddinge IK. Men efter två raka bortaförluster tog säsongen slut.

– Jag tycker att vi visade en jäkla moral som ett lag i slutändan och summerar vi det så är vi väldigt väldigt nära att knäcka Huddinge också.

– Säsongen har verkligen varit upp- och ned på många sätt. Men vi har gjort en bra säsong sportsligt och tillsammans med det även fått en stor medial uppmärksamhet, både lokalt och nationellt vilket givetvis är väldigt roligt.

.

Vad händer nu, är det fokus på att sätta en trupp till säsongen 2019/2020?

– Så är det. Roger (Nyström, sportchef i Kalmar HC), jobbar dag och natt med att stämma av läget med befintlig trupp, feedback från de och vice versa. Hur deras intresse av en fortsättning är och sedan utifrån det ska vi börja erbjuda kontrakt till de som vi vill satsa på och fylla på med de spelarna som vi tycker att vi har saknat under säsongen.

– Samtidigt ska vi sätta en organisation och vi ska sätta en ekonomi i balans och ha rätt pengar budgetmässigt. Så det är mycket kvar på den här säsongen innan vi kan blicka framåt alltför mycket.

Kalmar HC är en förening som det har hänt mycket i de senaste säsongerna och ambitionsnivån är hög.

– Vi vill gå upp i Allsvenskan och vi vill göra massa saker. Men hur ska vi nå dit, vad behöver vi göra, hur ska vi träna och organisera oss. Hur ska vi vara en attraktiv förening både för de som ska börja, de som ska välja till hockey till gymnasiet och till seniorlaget, det är frågor som vi måste bli mer konkreta i.

– Det är ett helhetsjobb hela vägen och sedan ska ekonomin in i det hela med. Vi har mycket att jobba med, både för att sätta punkt för säsongen 2018/19 – men också för att vi ska bli bättre till nästa säsong.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar