Laddar

Köksmästaren tipsar – här är läckra nyårsmenyn

Johan Karlsson levererar en elegant trerättersmeny till nyårsfirandet.

delningar

Det är snart dags för nyårsfirande och har du ännu inte full koll på vad du ska servera (eller om du bara letar inspiration för framtida festkvällar) kommer här ett tips på en härlig trerättersmiddag. 24Kalmar har pratat med Johan Karlsson, köksmästare på Kalmarkrogen Kött och bar, som har satt ihop en läcker meny där den mesta av maten går att tillaga i förväg.

– Det här är en trevlig och elegant nyårsmeny som ger dig förutsättningar att spendera tid med dina gäster. Man ska ta tillfället i akt att umgås när man väl träffas, säger Karlsson när han sammanfattar följande måltid:

Förrätt: Löjromstoast med hackad rödlök, creme fraiche, dill och citron.

– Enkelt, tillgängligt och smarrigt. Man kan köpa ett trevligt surdegsbröd och rosta med lite smör i pannan. Jag tycker det är viktigt att det är nystekt så det fräser man på precis innan serveringsögonblicket. Det andra kräver inte en massa timmar vid spisen.

Tips: Köper du någon av de billigare löjromssorterna kan du låta den hänga i en sil med kaffefilter under ett par timmar. Då droppar mycket av den beska juicen bort och romen blir dessutom enklare att forma.

Huvudrätt: Confiterat anklår med potatispuré, timjansrostad spetskål och apelsinsky.

– Ordet confiterat skrämmer mer än vad det behöver göra. Man bakar anklåren genom att täcka dem i smör, olja eller ankfett i en ugnsfast form. Kör in dem på 100 grader så kan de stå i åtta timmar över natten, säger Karlsson och fortsätter:

– Detta kan man göra i god tid så att det är klart. Den här rätten tar tid, men det tar inte tid samma dag som den ska ätas.

Tips: Innan servering – lägg upp låren på en plåt och sätt in i ugnen på hög värme (cirka 200 grader). Då värms köttet upp samtidigt som skinnet blir krispigt.

Dessert: Vit chokladpannacotta med passionsfrukts-glace, rostad vit choklad och färska bär.

– Det här är en gästfavorit från krogen. Både pannacottan och glacen går att förbereda så det är klart när gästerna kommer.

Tips: Rosta den hackade, vita chokladen på en plåt med bakplåtspapper så den inte fastnar. Rosta chokladen i ungefär en kvart på 150 graders värme så den blir gyllenbrun och ”knäckig”.

Vill du ha fler menyförslag eller byta ut en av rätterna kan du även kolla in Johan Karlssons nyårsmeny från 2016.

Relaterade artiklar