Laddar

Komikern Tomas Ahlbeck vill sparka uppåt

Kalmarsonen Tomas Ahlbeck bytte en karriär inom politiken – mot standup. I helgen tar han steget in på Kalmarsalens scen med svart, brittisk komik. "Kan jag få min hemstad att skratta då är jag nöjd", säger Ahlbeck.

delningar

Den 3 oktober är det dags för lokalproducerade stand-up-komikern Tomas Ahlbeck att gå upp på Kalmarsalens glasverandas scen. Med sig har han Yvonne Johnsson, mer känd som ”Kalmarkärringen”  i Kanal 5-programmet Ballar av stål.

– Är man två stycken så behöver man inte vara samma. Om du går dit utan några förutfattade meningar men gillar en smartare humor där man får tänka efter lite grann då kommer du ha roligt, säger Tomas Ahlbeck.

Vilken typ av komiker är du? – Jag är väldigt influerad av brittisk humor, den mörka humorn. Det finns en del av Monthy Python i det jag gör. Jag är också väldigt influerad av League of Gentlemen (en brittisk komediserie reds. anm.). Jag har exempelvis skämt där såväl husdjur som familjemedlemmar råkar illa ut. Det är tuffa ämnen och då är det viktigt att lägga ner mycket tid på skämtet. Poängen är att skämtet skall vara så pass mörkt, men folk ska ändå våga skratta.

Vägen fram till stå-upp-komiken har dock inte varit spikrak för 58-åringen. Han har en lång karriär bakom sig som politisk tjänsteman: Bland annat har han varit pressekreterare under Gudrun Schymans partiledartid i Vänsterpartiet.

Men redan innan tiden inom politiken fanns samhällsengagemanget. På 1990-talet, under internets barndom, startade Tomas nätverket Stop Child Abuse som en reaktion på den då allt mer vanligare förekomsten av barnpornografi i olika ljusskygga forum på nätet.

– Det kulminerade när vi lyckades hjälpa FBI att spränga en pedofilring i USA. Sedan började världen att hänga på och då startades bland annat ECPAT. Då lade vi ner för det är bättre att det bara finns ett ställe att vända sig till, säger Tomas.

Hans politiska engagemang märks i hans humor som stand-up-komiker:

– Jag klär på mig kostymen som en gift vit heterosexuell man med barn. De som enligt stereotypen oftast sitter på makten. Om publiken skrattar åt mig så skrattar de åt makten vilket alltid är bra. Jag måste sparka uppåt i mina skämt, säger han.

Trots relativt få år inom humorbranschen har Thomas Albeck redan hunnit turnerat en del utomlands, mestadels på de brittiska öarna. Så sent som 2014 uppträdde han på Edinburgh Festival Fringe med sin soloshow The Swedish Oddball. Han har även kört sin standup på bland annat The Pipeline i London och National Brewery Centre i Burton- Upon-Trent.

Vad är skillnaden mellan att turnera i Sverige och utomlands? – Den engelska publiken är mer van vid standup. Har du en annorlunda standup har publiken enklare att förstå humorn för att de är så vana. Svenskar tror nog att standup är lite som buskis, men när jag kör mitt så skrattar folk. Svenskar som ser standup har fått det som visats på tv och där är det ganska tillrättalagt, säger Tomas.

Hur tror du det blir att köra stand-up i hemstaden? – För mig är det jätteroligt att komma till Kalmar. Kan jag få min hemstad att skratta då är jag nöjd. Jag är inte mainstream på något sätt och då kommer folk kanske undra vad det är för något. Samtidigt som en del folk kommer ha så fruktansvärt roligt att tårarna kommer spruta.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Mobilen tar plats i vår vardag

I dagens samhälle reagerar vi nästan mer på om någon inte pillar på sin mobil, än om man är upptagen med den.