Laddar

Kommunen ber invånarna om bostäder till flyktingar

Det råder bostadsbrist i Kalmar. När det kommer en stor inflyttningsvåg frågar kommunen invånarna. "Man hjälper en utsatt grupp människor."

delningar

Kalmar kommun söker bostäder i alla storlekar till nyanlända flyktingar som ska bosätta sig i Kalmar. Det kan röra sig om en lägenhet som är ledig eller en isolerad gäststuga på tomten som kan hyras ut som ett varaktigt boende under några år.

– Det handlar om flyktingar som har fått uppehållstillstånd och ska folkbokföra sig och börja sina nya liv. De boendena vi är ute efter ska fungera så länge de själva letar efter en annan lägenhet eller boende vilket kan ta en tid att göra, säger Lars-Ove Angré som är flyktingsamordnare hos Kalmar kommun.

Det är svårt att säga exakt hur många boenden som kommer att behövas. Kalmar kommun ska ta emot 193 anvisade personer under året men dessa kan komma i olika konstellationer som familjer, par eller singlar. Kalmar är även med i ett program som ska avhjälpa Hultfreds kommun vilket gör att det blir några omflyttningar även därifrån.

– Bostadssituationen är ju över huvud taget inte särskilt bra i Kalmar. Men det byggs mycket och vi hoppas kunna få fler lägenheter att jobba med under andra halvåret.

Kommunen kommer att stå som garant för alla boenden genom att hyra det av privatpersoner och sedan hyra ut det i andra hand till de som behöver.

– De vi jobbar mot är utsatta på det sättet att man saknar kontakter vilket är det vanligaste sättet att få ett boende på. Vi hjälper dem med det. Jag hoppas att de som har till exempel en friggebod eller ett rum kan tänka sig att hjälpa till, säger Lars-Ove och fortsätter:

– Det öppnar ju även för andra sociala kontakter hos den som hyr ut. Det är en samhällsuppgift man tar på sig och bidrar till att lösa.

Relaterade artiklar