Kommunen förbereder sig för ny krissituation: "Vi är lite oroliga"

"Man ska hela tiden tänka på att spara vatten".

delningar

Vid vattenkrisen 2016 tvingades Mörbylånga kommun att transportera dricksvatten från fastlandet med hjälp av lastbilar. Nu förbereder man sig inför en liknande situation.

– Vi kontrollerar så att vi ska kunna försörja kommunens invånare med vatten. Vi är lite oroliga över att det går åt så mycket, säger Peter Eriksson, rörnätschef på Mörbylånga kommun.

Mörbylånga kommun har redan skrivna avtal angående vattendistribution, där även Borgholm och Kalmar kommun ingår. Avtalen har förlängts ända sedan 2016.

– När vi behöver så kan lastbilar börja rulla direkt. Vi som jobbar nu under semesterperioden gick igenom och läste avtalen nu i veckan, och då var det ett avtal som såg ut att ha löpt ut. Så det var lite osäkert där en stund, innan vi fick tag på rätt människa och fick konkreta svar om att avtalet fortfarande gällde.

I samband med vattenkrisen 2016 installerades en vattenledning från fastlandet över till Stora Rör. Den är igång för fullt.

– Den hjälper till och den har vi stor nytta av. Men behovet är fortfarande stort. Vi kommer ha stor nytta av det nya vattenverket, när det är färdigt.

Peter Eriksson nämner värmen och det soliga vädret som en självklar anledning till den stora förbrukningen. Det går åt 20 procent mer vatten per dag, jämfört med en svalare och regnigare sommar.

– Under varma dagar går det åt mer, så enkelt är det. Man ska hela tiden tänka på att spara vatten och inte duscha längre än nödvändigt. Det finns många enkla spartips och informationskampanjer som man kan läsa och begrunda hur mycket vatten vi egentligen gör av med.

Under torsdagen skickade Borgholms kommun ut ett pressmeddelande, där man ville påminna kommuninvånarna om det rådande bevattningsförbudet. Detta efter att kommunen dagligen tagit emot anmälningar om folk som inte följer förbudet.

- Vi vill verkligen uppmana alla till eftertanke och att följa bevattningsförbudet. Vattenförsörjningen är byggd för att ge ett friskt dricksvatten året om, inte för att leverera stora mängder bevattningsvatten, säger Markus Wertwein-Ros, VA-chef på Borgholm Energi.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar