Laddar

Kommunen genomför trygghetsvandring på Kvarnholmen

Vandringen ska leda till ett tryggare Kalmar.

delningar

Under måndagskvällen samlas polisen, polisens volontärer, ordningsvakter, nattvandrare och representanter för kommunens verksamheter på Stortorget för att göra en trygghetsvandring på Kvarnholmen som arrangeras av Kalmars brottsförebyggande råd.

– Kalmar är en av Sveriges tryggaste residensstäder och det ska vi fortsätta vara. Vi är ute i god tid inför nästa sommarsäsong för att hinna åtgärda saker och ting. Sen ska Kalmar också vara en trygg stad året runt, säger Dzenita Abaza, kommunalråd och ordförande i lokala BRÅ.

Syftet med vandringen är att se hur Kvarnholmen upplevs kvällstid av de som bor och verkar i området. Fokusområden är framkomlighet, belysning, växtlighet och åtgärder som försvårar cykelstölder.

Trots att Kalmar är, som du säger, en relativt trygg stad, vilka huvudområden är det som ni ändå känner kan förbättras? – Särskilt belysningen är det alltid folk som har synpunkter på, så det är en stor fråga. Vi arbetar även med permanenta ordningsvakter som ska vara ute under vissa festkvällar oh helger då det är gratisevenemang. Det finns absolut delar som vi måste göra tryggare men man måste se dem. Ibland blir man hemmablind och då är då vi behöver folk som går med oss och tittar.

Vandringen ska fungera som en inventering där deltagarna delas in i två grupper och sedan sammanstrålar för att dela med sig av varandras synpunkter. Under vandringen kommer man inte heller bara att titta på trygghetsaspekten, man kommer även att ta hänsyn till tillgängligheten.

– Vi har bjudit med representanter från tillgänglighetsrådet för att även få med deras perspektiv då tillgänglighet och trygghet går ihop, säger Dzenita Abaza.

Vandringen börjar vid Rådhuset vid klockan 17.30 och slutar med en gemensam fika.

Relaterade artiklar