Laddar

Kommunen om Esplanaden: ”Verkligheten måste fungera”

Företagare och kommunen söker efter en lösning på trafikproblemen.

delningar

Efter nästan två års arbete färdigställdes i månadsskiftet augusti-september den ”nya” Esplanaden i Kalmar. En av åtgärderna som utfördes på gatan var att smalna av bilvägen – något som vållar problem för butikerna och restaurangerna i området. 

– Det blir trafikkaos varje gång vi får leveranser. Det tar ungefär 15 minuter att lasta av alla varor och kontrollera så allt är med. Under tiden kommer inga bilar eller bussar förbi, berättade en butiksägare för 24Kalmar i början av september.

Förra veckan kom dessutom beslutet att järnvägsövergången vid Södra vägen-Esplanaden, som har varit stängd sedan januari 2016, snart kommer att öppnas upp. I och med öppnandet av korsningen kommer antalet fordon på Esplanaden att öka ytterligare.

Nu meddelar Stefan Larsson, enhetschef på trafikavdelningen på samhällsbyggnadskontoret, att för att få ordning på trafikläget kan förändringar ske.

– Någon åtgärd måste vi få till. Verkligheten måste fungera, säger Larsson, som förra veckan träffade några av näringsidkarna i området.

– De är jättenöjda med att övergången öppnas upp, men det är angöringen som inte fungerar. Deras kunder har jätteproblem att stanna till.

Typer av lösningar som är aktuella är korttidsparkeringar, lastzoner och kombinerade parkeringar där bilar kan stå under kort tid på dagen, men som boende kan utnyttja under kvällar, nätter och morgnar.

– De (företagarna) ska komma i med en skrivelse, säger Larsson.

Relaterade artiklar