Kommunen säger nej till engångsplast: "Betydande skillnad"

Ingemar Einarsson (C), Anna Thore (S) och Sara Gripstrand tycker att man ska satsa på återvinningsbara material, inte plast. - Foto: Lovisa Essunger Lindblom

Kalmar gör en storsatsning på miljön.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Engångsmuggar, bestick och tallrikar. Detta är bara några av de sakerna som Kalmar kommun valt att sluta med. Istället ska engångsplasten bytas ut mot porslin, trä och andra hållbara material som kan återanvändas.

– Nästan all plast blir till mikroplast i havet. Just nu är det mer plast än fisk där, säger kommunalrådet Ingemar Einarsson (C).

Arbetet har redan börjat. Förskolorna inom Kalmar har genomgått en så kallad "plastbantning", där de bytt ut all onödig plast mot andra material.

– Med tanke på hur mycket plast som vi använder så kommer det bli en betydande skillnad. Nu är det slut på engångsplatsen, säger Sara Gripstrand, strateg för ekologisk hållbarhet.

Kommunen har även satsat på annat miljöarbete, såsom att sätta upp återvinningscentraler vid stora evenemang och att skörda musslor. Under 2018 skördades 20 ton musslor i Kalmar och Västervik, vilket har resulterat i att över två ton kväve har försvunnit.

De har också börjat med regelbundna vattentester i åarna. Detta för att få kunskap om miljötillståndet i åarna och för att skapa förståelse om vilka åtgärder som behövs för att göra det bättre.

Kalmar kommun tror att problemen med mikroplast och andra miljöförstöringar går att lösa, så länge man försöker att hitta lösningar.

– Vi har inte vetat hur läget var innan. Det är synd att vi inte började för tio år sen. För 20 år sedan pratade man om försurningar och det dåliga ozonskicket. Det gör man inte längre, för de problemen finns knappt. Det går att göra någonting åt det, säger Ingemar Einarsson.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar